Iz rukovodstva lige su kazali i da će se od igrača zahtijevati da ne pljuju i ne ispuhuju nos te da prilikom slavljena golova drže socijalnu distancu. Također, neće biti dječaka i djevojčica koji dohvaćaju lopte, nego će se koristiti sterilisane rezervne lopte.

Prva utakmica nastavka sezone Premier lige bit će Aston Villa - Sheffield United 17. juna sa početkom u 19 sati, dok će se u drugoj od 21.15 sastati Manchester City - Arsenal.

U njemačkoj Bundesligi na primjer igrači i trenersko osoblje moraju nositi maske u svakom trenutku, osim fudbalera koji su u igri. No, u Premier ligi uopće neće morati da nose maske, čak ni u svlačionici ili na klupi, mada će četvrti sudija, te medicinsko osoblje i fizioterapeuti morati da ih nose.

Na svim utakmicama prvog kola nastavka Premier liga održat će se minuta šutnje za sve koji su preminuli od posljedica zaraze koronavirusom.

Premier liga je prekinuta 13. marta zbog globalne pandemije novog koronavirusa. Takmičenje će se nastaviti 17. juna bez prisustva publike.

U trenutku prekida sezone lider na tabeli bio je Liverpool sa 82 boda, čak 25 više od drugoplasiranog Manchester Cityja.