open-navfaktor-logo
search
U narednim danima
FUCZ: Prognoziraju se značajnije padavine, evo kojim područjima prijete poplave
Federalni operativni centar u redovnom izvještaju o stanju u Federaciji BiH najavljuje značajnije količine padavina i topljenje snježnog pokrivača sa planina.
09.02.2021. u 11:37
get url
text

Po podacima Agencije za vodno područje rijeke Save (AVP) zasićenost tla, porast temperature zraka, topljenje snijega i nove količine padavina uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja, na svim vodotocima na vodnom području Save u Federaciji BiH.

- Imajući u vidu navedeno, za narednih pet dana, prognozira se povećanje vodostaja na vodotocima na cijelom vodnom području Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne i sliv Drine), posebno na području cijelog toka Une i Sane, Gornjeg dijela toka Vrbasa i gornjeg dijela toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama – navodi se u izvještaju.

Prognozirana povećanja vodostaja mogu izazvati lokalna izlivanja na bujičnim vodotocima, na pritokama Une, Vrbasa, Bosne i Drine.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko‐hidrauličkom stanju provode se u skladu sa Federalnim operativnim planom (FOP) odbrane od poplava. Po dostizanju vrijednosti mjerodavnog nivoa vodostaja, pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP‐om.

Sugeriše se povećan oprez

- Treba imati u vidu da su to orjentacione prognoze na osnovu projiciranih podataka padavina, što može imati utjecaj i na vrijednosti vodostaja. Zbog navedenog kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. Sugerišemo povećan oprez, nadležnim institucijama, da prate situaciju i postupaju u skladu sa ovlaštenjima – ističe se.

U Bosansko-podrinjskom kantonu visoke temperature zraka, otapanje snijega i jaka kiša uzrokovali su rast vodostaja, na vodama prve kategorije (rijeka Drina) i vodama druge kategorije (ostale rijeke i potoci) na području grada Goražda.

- Rijeka Drina izlila se iz korita, u mjesnim zajednicama Sadba i Zupčići, bez pričinjene materijalne štete. Kiša i bujične vode izazvale su ozbiljnije problem, u mjesnoj zajednici Orahovice. Voda se izlila u mjestu Hanište. Začepljeni su propusti za odvodnju površinskih voda, a bujični nanosi blokirali putni pravac Zorovići-Prača – ističe se.

Obilne kišne padavine dovele su do porasta vodostaja Prače, u općini Pale u FBiH. U naselju Prača, u blizini Mosta žrtava genocida u Srebrenici, Prača je prelila zid i poplavila podrumske prostorije u porodičnoj kući.

U naselju Donje Bare došlo je do izlivanja baranskog potoka. U naselju Šainovići izlio je Šainovićki potok ali je stanje stavljeno pod kontrolu, intervencijom JKP Prača i uposlenika civilne zaštite.

- Uposlenici Službe civilne zaštite i Goražde puteva su na terenu, saniraju posljedice. U okolnim selima Prače i Hrenovice, bujični potoci poplavili su određeni broj seoskih imanja – ističe se.

Opasnost od poplava na području općine Foča u FBiH

Vodostaj Prače, po mjerenju 8. februara u 13 sati, iznosio je 197,7 cm. Zabilježeno je opadanje vodostaja Prače.

- Vodostaj Prače, po mjerenju jutros u  6 sati, iznosio je 121,4 cm, nema opasnosti od izlijevanja. Pripadnici civilne zaštite sagledat će stanje na terenu i sanirati posljedice -  navodi se.

Na području općine Foča u FBiH zabilježena je opasnost od poplava. Uslijed ekstremnog povećanja svih vodotokova, rijeka Kolina je poplavila na području mjesne zajednice Jabuka nekoliko objekata za odmor koji su izgrađeni u neposrednoj blizini obale, kao i određen broj pomoćnih i improviziranih objekata za smještaj stoke. U tim objektima trenutno niko ne boravi.

- Bujični tokovi, uvjetovani jakom kišom i topljenjem sniježnog pokrivača, oštetili su lokalne puteve na području te mjesne zajednice. Općina je, u saradnji s preduzećem Goraždeputevi d.d. Goražde, na nekoliko lokacija intervenisala. Izvršeno je kanalisanje bujičnih tokova, otčepljanje propusta, uspostavljanje barijera iznad obaloutvrde kod ambulante u Jabuci a uklonjena su i stabla s magistralnog puta M-18.1 - ističe Federalni operativni centar.

Po redovnom izvještaju o stanju u FBiH, na Drini je evidentan porast vodostaja, zabilježeno je plavljenje lokalnog puta Cvilin – Kožetin u mjestu Ada. Prometovanje tom dionicom bilo je usporeno, zbog vode na putu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.