open-navfaktor-logo
search
Društvo novinara BiH
Fuad Kasumović nije dobrodošao na dodjelu novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
Društvu novinara BiH sporno je obraćanje, pa čak i prisustvo osobe koja novinare javno naziva prodanim dušama i ne propušta priliku da cijelu profesiju potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa
21.09.2018. u 13:08
get url
text

Novinarska zajednica u Zenici i Društvo novinara Bosne i Hercegovine pozdravljaju odluku Mreže za izgradnju mira da svečanost u povodu dodjele ovogodišnje novinarske nagrade "Srđan Aleksić" organizira u ovom gradu. Međutim, neprihvatljivo im je da se na manifestaciji obrati gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

- Događaj koji ima izuzetnu važnost za promociju mira, suživota i demokratije je od iznimne važnosti. Upravo zato, ali i zbog simbolike koju vežemo uz ime Srđana Aleksića, smatramo da je obraćanje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića planirano protokolom ceremonije u aktuelnom trenutku  neprihvatljivo. Prisustvo i posebno planirano obraćanje osobe koja novinare javno naziva prodanim dušama i ne propušta priliku da cijelu profesiju potcjenjuje, omalovažava i vrijeđa, degradira sam događaj. O tome organizatori treba da razmisle, zbog digniteta same nagrade i misije novinarstva koja je utemeljena na nenasilju, demokratiji i poštivanju ljudskih prava - navodi se u saopćenju Upravnog odbora DNBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.