Sjednica je održana u cilju pripreme pred sastanak sa premijerligaškim klubovima koji je zakazan za danas u 17.30 sati.

Aktuelna tema bila je analiza trenutnog stanja sa pandemijom, mjere koje su donesene, koje su djelimično ukinute, analiza do sada urađenih stvari u FSBiH, kao i analiza sastanaka sa klubovima.

Kako je potvrđeno za Faktor konačna odluka nije donesena, a zaključeno je da još rano o tome donositi zaključak, a kako bi se ispoštovali rokovi UEFA (do 25. maja Savez se mora izjasniti).

- Na osnovu prijedloga Takmičarske komisije i struke smatra se da bi jedini mogući termin, odnosno krajnji rok za nastavak sezone 6. juni. U tom smislu FSBiH će entitetskim kriznim štabovima dostaviti zahtjev za izdavanje saglasnost i određivanje eventualnih mjera o nastavku sezone koja po preporukama UEFA-e mora završiti do 2. augusta - potvrđeno je za Faktor.

Rok 6. juni je krajnji datum za restart sezone, jer se smatra da svaki početak nakon toga datuma ugrožava zdravlje fudbalera.

Ukoliko krizni štabovi ili jedan od njih ne izdaju saglasnost, to znači da od nastavka Premijer lige BiH nema ništa.

Mogućnost da klubovi iz entiteta RS igraju u Federaciji BiH (ukoliko bi u ovom entitetu ostala na snazi odluka da nema sportskih takmičenja do 1. jula) odbijena je u startu, kao i mogućnost da se igra samo završnica Kupa BiH (u polufinalu Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg i GOŠK).

Konačnu odluku o nastavku ili prekidu sezone donijet će Izvršni odbor na sjednici koja će biti održana naredne sedmice. Tada će biti odlučano i hoće li biti proglašen prvak, odnosno da li će iz elite ispasti klubovi koji zauzimaju posljednja dva mjesta na tabeli (ako se PLBiH prekine).