Uoči svečanog predstavljanja monografije "Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa" u "Kući fudbala" u Sarajevu danas je održana press konferencija.

O monografiji su govorili autor Branko Tomić, jedan od recenzenata Mirsad Fazlagić i generalni sekretar N/FS BiH, Adnan Džemidžić.

- Malo je teško govorili o nečemu što ste sami radili. Do ideje da se radi knjiga došlo je nenadano i spontano. Prije dvije godine sam objavio "Olimpijski spomenar", knjigu o olimpijcima iz Bosne i Hercegovine. Nakon te knjige rodila se ideja da se radi i fudbalski spomenar. Međutim, da se ne bi ponavljala tematika nazvali smo je "Fudbalska riznica" gdje smo pokušali da saberemo sve ono što je vrijedno iz bh. fudbala od prvih dana 1900-tih godina do danas. Računali smo na jednu knjigu, ali nakon dvije godine istraživanja nemoguće je bilo da sve stane u jednu i u dogovoru sa izdavačem N/FS BiH odlučili smo da idemo sa prvom knjigom do 1992. godine, a druga od 1992. do danas - rekao je Tomić, a zatim dodao:

- Želio sam da otrgnem od zaborava ranije vrijeme. Vi ste svjedoci godina poslijeratnih, a oni koji se bave istrajnije pisanjem, preporučio bih im da što više sistematizuju svoj materijal pa jednog dana biće i nastavak ove ili neke druge riznice. Proveo sam čitava dva ljeta u arhivi Grada i arhivi Federacije BiH. Nadam se da sam osvijetlio začetke nogometa u BiH, njegov početni razvoj, njegov put od 1941. do 1945. godine, pa sve do raspada Jugoslavije. Da bi čovjek sagledao svu dubinu tog razvoja, trebaju još dvije-tri ovakve knjige. Ja sam se orijentisao na ono reprezentativno, a cjelovita istorija fudbala u BiH bi zahtjevala još više. Uradio sam već dosta, a vi mlađi potrudite se da to dopunite. Trudio sam se da ispravim mnoge greške, ne tvrdim da ih i ovdje neće biti. Dosta je sukobljavanja fakata, mišljenja i ocjena, tako da je nemoguće uraditi ovo bez greški, ali se nadam da nema nekih ozbiljnijih. Kao autor zadovoljan sam kako je to Amos Graf odštampao. Zadovoljan saradnjom sa N/FS BiH koji mi je pružio punu podršku bez ikakvih ograda.

Živa legenda FK Sarajevo, bivši reprezentativac Jugoslavije i nekadašnji selektor prve reprezentacije BiH, Mirsad Fazlagić, bio je jedan od recenzenata knjige.

- Prije svega bih se zahvalio N/FS BiH što mi je dao mogućnost da budem taj koji će pokušati da rasvijetli ulogu fudbala Bosne i Hercegovine u četiri države, odnosno u četiri društvena sistema kroz koje je prolazio. Kroz te sisteme fudbal je pokazao svoju društvenost i opstao je pored svih teških trenutaka koje je proživljavao. Zadužen sam od gospodina Branka da govorim o jednom periodu u kojem sam i živio, pa mogu reći puno u bh. fudbalu u Jugoslaviji od 1945. do 1992 - kazao je Fazlagić.

Fazlagić ističe da knjiga sadrži mnogo činjenica i ličnosti bitnih za fudbal u BiH:

- Sticajem okolnosti imao sam blizak odnos sa Brankom i dok je bio urednik u "Oslobođenju" i dok je pisao "Olimpijski spomenar". Vidio sam jednu profesionalnu upornost, jer vrlo su rijetki oni koji su napravili knjigu istine, koja je zasnovana na činjenicama i došlo je pravo vrijeme da sve vidi ko je bio ko u bh. i jugoslovenskom fudbalu. Knjiga sadrži mnogo dobrih stvari, spomenuto je mnogo velikana da bi joj adekvatnije ime bilo 'Super-riznica'".

I generalni sekretar N/FSBiH Adnan Džemidžić nije krio svoje zadovoljstvo.

- Moram odati svoje dužno poštovanje prema gospodinu Branku Tomiću koji je čovjek-enciklopedija i pomogao je svima nama da nam osvijetli ovaj fudbalski put. Hvala i gospodinu Mirsadu Fazlagiću koji je jedan od recenzenata ove knjige, fudbalskom bardu i čovjeku sa velikim dijapazonom znanja, koji bi učinio mnogo i da se bavio bilo kojim drugim sportom. Napokon smo dobili dokument koji svjedoči da se lopta "kotrlja" već više od 100 godina na ovim prostorima i da ovaj Savez ima svoj kontinuitet. Ovo je veliko djelo za sve nas koji ćemo nastaviti raditi u fudbalu i moći ćemo se služiti svime što je napisano u ovoj knjizi. Vjerujem da smo napravili potez vrijedan pažnje koji će svima nama otvoriti novi put, i vjerujem da svi oni koji su trebali biti tu, da su se i našli u ovoj knjizi - rekao je Džemidžić

Svečana promocija "Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa" bit će upriličena 3. septembra 2019. godine u 20 sati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad.