open-navfaktor-logo
search
Inicijativa 4R
FSBiH izignorisao poziv pet premijerligaša, klubovi će direktno kontaktirati UEFA-u
Inicijativa 4R koju čini pet članova Premijer lige Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Sloboda, Tuzla City, Velež, Željezničar) oglasila se danas saopćenjem nakon što se Fudbalski savez BiH nije odazvao njihovom pozivu.
03.08.2021. u 17:38
get url
text

Pošto se iz bh. kuće fudbala nisu udostojili pojaviti na sastanku i čuti mišljenje skoro polovini članova elitnog fudbalskog ranga naše zemlje, iz inicijative 4R oglasili su se saopćenjem, koje vam prenosimo u cijelosti.

- U nedjelju 18.07.2021., pokrenuta je "Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fudbalskog takmičenja u Bosni i Hercegovini" (skraćeni naziv: "Inicijativa 4R") koja je nastavak prethodnih aktivnosti premijerligaških klubova sa ciljem osnivanja Udruženja. Cilj Inicijative 4R je poboljšanje kvaliteta i regularnosti Premijer lige Bosne i Hercegovine za dobrobit svih fudbalskih klubova bez obzira iz kojeg dijela Bosne i Hercegovine dolaze.

Istog dana, Inicijativa 4R je uputila FSBiH javni (nakon toga i pismeni) poziv na dijalog za dobrobit bh. fudbala bez ikakvih personalnih zahtjeva. Predstavnici N/FSBiH su odbili da vode bilo kakav dijalog sa predstavnicima pet fudbalskih klubova koji su podržali ovu Inicijativu. Predstavnici Inicijative 4R su i dalje spremni na dijalog. Međutim, dok se Savez ne odazove, bit će pokrenuti sljedeći koraci:

1) Inicijativa 4R će direktno kontaktirati predstavnike UEFA s ciljem da ih upozna sa trenutnim stanjem u bh. fudbalu i ciljevima naše inicijative koji su isključivo sportski.

2) U roku od 15 dana će biti proširen bojkot klubova koji čine Inicijativu 4R izvan dosadašnjeg okvira.

3) FSBiH će biti dostavljen prijedlog Statuta Udruženja premijerligaša u skladu sa važećim fudbalskim i državnim propisima. Inicijativa 4R očekuje odobrenje prijedloga u skladu sa prethodnim javno deklarisanim izjavama predstavnika Saveza kojima podržavaju osnivanje Udruženja.

4) Organizovat će se sastanak svih premijerligaša koji budu zainteresovani za dugoročno poboljšanje stanja u bh. fudbalu - saopćeno je iz Inicijative 4R.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inicijativa 4R (@inicijativa_4r)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.