open-navfaktor-logo
search
Čelnici policije u Tuzli
Frapantan podatak o broju krivičnih djela u FBiH
U Tuzli je danas održan sastanak direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača, direktora policijskih uprava i policijski komesara, a tema je bila sigurnosna situacija u FBiH. Statistički pokazatelji za prvih osam mjeseci 2018. godine ukazuju da je sigurnosna situacija bolja nego u istom periodu prošle godine, ali i da je povećan broj napada na policajce.
14.09.2018. u 15:46
get url
text
Sastanak policijskih čelnika u Tuzli
Sastanak policijskih čelnika u Tuzli

Ukupan broj krivičnih djela počinjenih u prvih osam mjeseci tekuće godine iznosi 10.587 i za dva posto je manji u odnosu na isti period prošle godine.

- Sada na godišnjem nivou imamo oko 15 hiljada krivičnih djela, a to znači da je taj broj na godišnjem nivou od 2011. godine smanjen za 12 hiljada. To je frapantan podatak koji građani trebaju znati. Mi smo 31. decembra 2011. imali evidentirano 27 hiljada krivičnih djela u FBiH. Kao direktor policije odgovorno tvrdim da je to rezultat isključivo u vezi s preventivnim i represivnim radom policije. To nije došlo samo po sebi - rekao je danas Dragan Lukač.

U prvih osam mjeseci broj narušavanja javnog reda i mira dogodilo se 9.823 puta, što je za šest posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Na cestama u FBiH dogodilo je 17.426 saobraćajnih nesreća što je 595 manje nego u prošloj godini.

- Za osam mjeseci ove gdoine imamo 89 poginulih u saobraćaju, što je za 31 manje u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja poginula su 53 vozača, 22 putnika u vozilu i 14 pješaka. Značajno je smanjen broj poginulih pješaka kojih je u istom periodu prošle godine poginulo 24 - pojasnio je direktor Lukač.

U porastu je broj napada na službene osobe. U prvih osam mjeseci 2017. godine bilo ih je 46, dok ih je ove godine 15 posto više, odnosno 53.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu povećanog priliva migranata u našu zamlju s čime se posebno suočava policija u Unsko-sanskom kantonu.

- Na području USK trenutno boravi oko 2.700 migranata i taj problem će biti prisutan i u narednom periodu. Uvjeti smještaja su nikakvi i malo je napravljeno, u humanitarnom smislu, od naših i međunarodnih institucija da se pomogne tim ljudima. Policija u USK radi solidan posao u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima - rekao je direktor Lukač.

Policijski komesar TK Dževad Korman posebno se osvrnuo na stanje u prometu na ovom području, koje je bilo gorući problem policije u prethodnim godinama.

- Imamo povećan broj saobraćajnih nesreća u TK, ali je broj nesreća sa poginulim licima manji za oko 40 posto. U prvih osam mjeseci prošle godine imali smo 29 poginulih u saobraćaju, dok u istom periodu ove godine imamo 18 žrtava. Broj poginulih na cestama u FBiH manji je za 31, a trećina od tog broja otpada na TK, što je značajno za naš kanton - kaže Korman.

On je posebno istakao rad policije na terenu i rekao da su zabrinjavajuće činjenice da je povećan broj vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola, bez položenog vozačkog ispita i pod izrečenom zaštitnom mjerom...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.