open-navfaktor-logo
search
Komemoracija
Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Njemačke: Politički lideri konačno se moraju suočiti sa ostavštinom historije
Čak i sada, šta se desilo u i oko Srebrenice prije 25 godina još uvijek nas ostavlja bez teksta i užasnute. Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije u 90-im, rekao je u video poruci Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Njemačke.
11.07.2020. u 13:22
get url
text

- Brutalnost i obim ubistava hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca ovdje su bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bio je genocid – to je bila nedvosmislena odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Zločini koji su ovdje počinjeni su ekstremni izraz etničkog čišćenja koji je bio cilj ne samo jedne strane u ratu. Pljačka, protjerivanje, mučenje, ubistvo i masovno silovanje su bile užasavajuća spirala nasilja i kontranasilja.

Naše misli su sa svim žrtvama rata i nasilja tokom sukoba u Jugoslaviji u 90-im, i danas naravno posebno sa žrtvama Srebrenice i njihovim porodicama. Na današnjem danu sjećanja, kada je gubitak posebno bolan, iskreno vam želim puno snage.

Rane koje su nanesene vašem društvu prije 25 godina nisu zacijelile. Jedan od razloga za to je učestali fokus na retoriku o navodnim podjelama, radije nego na vezama, zajedničkim brigama i patnjama, željama za dobru budućnost djece u evropskoj Bosni i Hercegovini koja bi trebala prevagati sve ostalo.

Sjećanje na bol i patnju je važan element za pomirenje kao što je i krivična odgovornost. Ali ovo nije dovoljno. Novi mostovi se moraju izgraditi gdje su stari spaljeni. Povjerenje se mora graditi gdje je ratna retorika ispunjena mržnjom okrenula komšiju protiv komšije. Komunikacije se mora uspostaviti gdje je dugo vremena nije bilo.

Imam ogromno poštovanje za sve te ljude u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana koji rade na pomirenju svih uključenih. Više od hiljadu organizacija civilnog društva je posvećeno sjećanju patnji žrtava.

Na današnji dan sjećanja, želim da politički lideri konačno imaju hrabrosti da se suoče sa ostavštinom historije i da se okupe kako bi pomogli društvu da se suoči sa prošlošću. Posljednje ali jako važno, ovo je preduslov za stabilan, miran razvoj vaše zemlje i cijelog regiona na putu ka Evropi.

Previše je vremena protraćeno. More bijelih nišana u Memorijalnom je podsjetnik: nikad se zločini iz Srebrenice ne smiju ponoviti. Oni pokazuju gdje riječi i potezi puni mržnje vode. Ovo nas zadužuje sve i nameće nam odgovornost da oblikujemo budućnost zajedništva, oslobođenu mržnje i oslobođenu nasilja - rekao je Frank-Walter Steinmeier.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.