- Suočena s neutemeljenim i zlonamjernim napadima u javnosti na uzoritog kardinala Vinka Puljića, koji su eskalirali tokom višednevne hajke u povodu najavljene mise zadušnice za sve nevine žrtve nastradale u Drugom i nakon Drugoga svjetskog rata u Sarajevskoj katedrali, Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene odlučno odbacuje te klevetničke napade ne samo na kardinala, nego implicite i na Katoličku crkvu u hrvatskom narodu - navodi se u izjavi.

Franjevci odlučno odbacuju "te huškačke napade kao i pokušaje ugrožavanja vjerskih sloboda i politikantskog zadiranja u isključivo vjerska pitanja",  te daju svoju punu podršku kardinalu Puljiću i održavanju toga kršćanskoga molitvenog i vjerničkog čina na kojem će se moliti i za blajburške te "tolike druge nevine žrtve jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine i nakon toga".

- Potpuno je neprihvatljivo da bilo ko i iz bilo kojih motiva, pogotovo prijeteći i ucjenjujući, određuje Katoličkoj crkvi na koji način i na kojem mjestu ona smije moliti za svoje pokojne i iskazivati im svoj pijetet! Ne tako davna ratna zbivanja u našoj domovini BiH uče nas kako je svaki rat veliko zlo koje iza sebe ostavlja žrtve na svim stranama te da je odavanje poštovanja prema svim žrtvama u ratnim zbivanjima prvi i temeljni korak ka pomirenju i mirnom suživotu nekad zaraćenih strana. Ne smije se dopustiti da ratno nasilje preraste u historijsko nasilje nad nekom stranom zaustavljajući tako historiju u njenom toku i onemogućujući da se dogodi nova, bolja budućnost. Tako nas i osuda četničkih, ustaških, njemačkih i talijanskih zločina za vrijeme Drugog svjetskog rata na našim prostorima ne smije zaslijepiti za previđanje jednako strašnih partizanskih zločina i svega onoga što se događalo koncem Drugog svjetskog rata i nakon toga s neistomišljenicima jugoslavenskog komunističkog režima koji je iza sebe ostavio tolike grobnice od Slovenije do Makedonije - upozoravaju iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Ističu da se među žrtvama tog režima nalaze i deseci franjevaca Bosne Srebrene: Provincija je, kako navode, ostala bez 57 svojih članova (39 svećenika, 1 brat laik, 9 studenata i 8 đaka sjemeništaraca), pobijenih iz vjerske i nacionalne mržnje.

- Jugoslavenska komunistička vlast pogubila je 663 crkvene osobe, što se ni približno nije dogodilo ni u jednoj komunističkoj državi nakon Drugog svjetskog rata i što zorno pokazuje o kakvom se zločinačkom i protuvjerskom režimu radilo. Iz iste te mržnje, na najokrutniji način – uz teška i masovna kršenja Ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika iz 1929. godine te zakona i običaja ratovanja – ubijen je veliki, još uvijek neutvrđen broj ratnih zarobljenika i civila, među njima starijih osoba, žena i djece. Pitanje je postoji li ijedno naše selo i porodica koji nisu 1945. godine ostali bez nekoga od članova svoje uže ili šire porodice. Čitavi krajevi nakon Drugoga svjetskog rata ostali su prepuni ratnih udovica i ratne siročadi. Bleiburg, Kočevski Rog, Tezno, Maribor, Huda jama i stotine drugih jezivih lokaliteta od Slovenije do Makedonije najbolji su dokaz "antifašizma" i "humanizma" komunističkog režima koji je vladao ovim krajevima od 1945. do 1990. godine, a čiji pad još mnogi ne mogu prežaliti -ističe se u izjavi.

Uprava Bosne Srebrene podsjeća javnost kako je Vijeće Evrope 2006. godine usvojilo Rezoluciju o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima u kojoj je osudilo "masovna kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina", precizirajući "da su ta djela nasilja uključivala individualna i kolektivna pogubljenja, kao i smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropstvo, prisilni rad i druge oblike masovnog psihičkog terora". A 2019. godine Evropski parlament usvojio je, dodaju, Rezoluciju o važnosti evropskog sjećanja za budućnost Evrope, koja decidno izjednačava zlo fašizma i zlo komunizma. Evropski parlament naime "naglašava da je Drugi svjetski rat najrazorniji rat u povijesti Evrope, započeo kao neposredni rezultat zloglasnog nacističko-sovjetskog Sporazuma o nenapadanju od 23. augusta 1939. […]" i "podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubistva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj historiji" […], te "najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi". Stoga Evropski parlament "izražava svoje duboko poštovanje za svaku žrtvu tih totalitarnih režima i poziva sve evropske institucije i aktere da učine sve što je u njihovoj moći kako bi održali sjećanje na stravične totalitarne zločine protiv čovječnosti i sistemska teška kršenja ljudskih prava, […] jer bez sjećanja ne može biti pomirenja  […]".

- Obje te rezolucije u našoj su javnosti gotovo u potpunosti ignorirane, što i ne treba čuditi kad se zna da u njoj dominiraju tzv. "antifašisti" kojima je glavni cilj spriječiti suočenje našeg društva s komunističkim zločinima i nasljeđem, te čitav hrvatski narod, izuzev tzv. "poštenih Hrvata", proglasiti ustaškim. Uz odlučno odbacivanje orkestriranih huškačkih napada, politikantskih zadiranja u isključivo vjerska pitanja i pokušaja ugrožavanja vjerskih sloboda te uz podršku održavanju mise za sve nevine žrtve nastradale u Drugom i nakon Drugog svjetskog rata, Uprava Bosne Srebrene u potpunosti se i nedvosmisleno ograđuje od nekolicine članova Provincije koji svojim javnim nastupima u medijima na bilo koji način relativiziraju blajburšku tragediju našeg naroda, a koji i inače svojim dosadašnjim necrkvenim aktivizmom već dugo godina, kršeći norme crkvenog i redovničkog prava, pridonose rušenju ugleda Provincije Bosne Srebrene i zbunjivanju naših vjernika - naglašava se u izjavi sa zasjedanja Uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Slijedeći evanđeosku poruku ljubavi prema Bogu i svakom čovjeku i njegujući vlastiti vjerski i nacionalni identitet hrvatskog naroda u BiH, bosanski franjevci su uvijek, dodaje se, iskreno žalili za svim nevinim žrtvama kako svoga tako i svih drugih naroda u našoj domovini Bosni i Hercegovini kojima su razne ideologije, posebno fašistička i komunistička, oduzele pravo na život i budućnost.