Predloženim nacrtom, koji je objavljen prošle sedmice, starosna granica za odlazak u penziju bit će pomjerena sa 62 na 64 godine, pokazuju istraživanja javnog mnijenja, dok se velika većina radnika već suočava s krizom troškova života.

Zaposleni u sektorima uključujući saobraćaj, obrazovanje i energetiku širom Francuske učestvovat će u štrajku u četvrtak, a veliki protestni marševi se očekuju u Parizu i drugim gradovima.

Industrijska akcija se smatra testom da li sindikati, koji su se proteklih godina borili da uvjere ljude da štrajkuju, mogu taj gnjev transformirati u masovni društveni protest.

- Predlažem da odu i da vide lijepa imanja, lijepe dvorce milijardera - izjavio je u srijedu za televiziju France 2 Philippe Martinez, lider CGT-a, drugog po veličini francuskog sindikata.

- Bilo bi dobro da im isključimo struju kako bi se mogli staviti na nekoliko dana u kožu Francuza koji ne mogu priuštiti da plate račun - kazao je.

Proteklih dana, Sebastien Menesplier, iz ogranka za energetiku i rudnike tvrdokornog CGT, također je zaprijetio prekidima struje, ciljajući na urede zastupnika, navode lokalni mediji njegove riječi.

Portparol vlade Olivier Veran rekao je da su prijetnje isključenjem struje "neprihvatljive". Javni prevoz će biti najviše pogođen u četvrtak, jer su većina vozova, kao i neki letovi otkazani, a metro u Parizu u velikoj mjeri poremećen. Na sutrašnjim protestima bit će angažirano više od 10.000 policajaca.