open-navfaktor-logo
search
Intervju za Figaro
Francuski novinari pitali Vučića šta poručuje Srbima koji žele priključenje RS-a Srbiji
Izrazio je Vučić zahvalnost premijerima Albanije Ediju Rami i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu što su sa njim pokrenuli projekat "mini Šengen", koji predviđa slobodan protok između zemalja regiona
23.11.2019. u 13:47
get url
text

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za francuski Figaro da Beograd čini sve što može da bude veoma konstruktivni partner Bosni i Hercegovini.

Upitan šta kaže Srbima koji žele priključenje bh. entiteta RS Republici Srbiji, Vučić je rekao da Srbija mnogo investira u RS, ali da priznaje teritorijalni integritet BiH.

Izrazio je Vučić zahvalnost premijerima Albanije Ediju Rami i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu što su sa njim pokrenuli projekat "mini Šengen", koji predviđa slobodan protok između zemalja regiona.

Kada je riječ o Kosovu, Vučić je rekao da je tamo situacija teška jer Priština ne čini ništa da se pronađe kompromisno rješenje, a Albanci i dalje teže "velikoj Albaniji" i žele da dominiraju Balkanom.

- Albanci su uspostavili nove nacionalne interese koji imaju za cilj dominaciju na Balkanu. Tako je 28. novembar nacionalni praznik Albanije, a Albin Kurti, koji je pobijedio na izborima, već je najavio veliki marš ka Tirani i napao Ramu, s obzirom na to da se protivi politici saradnje na Balkanu koju podržava albanski premijer - rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao da želi da ih poboljša, jer strateški gledano Srbi i Hrvati nemaju razloga da se spore, prenose beogradski mediji.

On je odnose sa Slovenijom ocijenio kao izvanredne i dodao da Slovenci imaju probleme s Hrvatima, ali ne sa Srbijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.