open-navfaktor-logo
search
Traži istragu
Francuski ministar šokiran nasiljem izraelske policije na sahrani novinarke Abu Akleh
Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je da je šokiran nasiljem izraelske policije na sahrani palestinske novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, koju je ubila izraelska vojska, prenosi Anadolu Agency (AA).
14.05.2022. u 21:34
get url
text
Sahrana Shireen Abu Akleh

- Duboko sam šokiran neprihvatljivim nasiljem kojim je spriječena časna i mirna sahrana Abu Akleh - objavio je ministar Le Drian na Twitteru.

Le Drian je podsjetio da je Francuska već osudila ubistvo Abu Akleh, te ponovo pozvao na transparentnu istragu o smrti novinarke.

Shireen Abu Akleh, novinarka Al Jazeere, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali, pokopana je u petak u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas. Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.