navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Vlasnik luksuznih brendova

Francuski milijarder fatalno se zaljubio u Hayek, nije htio priznati sina iz veze sa Evangelistom

François-Henri Pinault, prije nego što se vjenčao Salmom Hayek, bio je dobro poznat javnosti kao jedan od najbogatijih Francuza.

Objavljeno: 15.08.2020. u 15:34
get url
text

Francuski milijarder danas je glavni izvršni direktor i predsjednik kompanije Kering koja drži luksuzne brendove poput Guccija, Yves Saint Laurenta, Balenciage, Alexandera McQueena, Bottege Venete, Boucherona, Brionija, Pomellata...

Kompanija je pod njegovim vodstvom od 2005, a jedan od najbogatijih ljudi u svijetu osnovao je i Kering Foundation, organizaciju koja se bori za ženska prava.

Prije pet godina pokrenuo je program na Filmskom festivalu u Cannesu "Women in Motion". Ovim projektom želi naglasiti važnost spolne jednakosti unutar filmske industrije.

Magazin Harvard Business Review, koji se bavi relevantnim osobama i kompanijama iz raznih industrija, proglasio ga je "Best Performing CEO", odnosno direktorom s najboljim rezultatima.

Pinault, odnosno njegova kompanija Kering, po službenim brojkama u 2018. “vrijedio” je 13,6 milijardi eura, a njegova kompanija zapošljava 30,595 radnika.

Bogatstvo koje danas ima počeo je stvarati njegov otac François još 1963. kada je osnovao kompaniju PPR.

Iako ima samo završenu osnovnu školu, François stariji imao je "nos" za biznis i uspješno je izgradio poslovno carstvo na čije je čelo njegov sin François došao 2003. godine.

U očevoj kopmaniji počeo je raditi kao 23-godišnjak i otac mu je najprije namijenio posao prodavača u jednoj od trgovina u svom vlasništvu, jer je moto Françoisa starijeg bilo da njegova djeca moraju zaslužiti bogatstvo koje je on stvarao.

Otac mu je usadio radnu etiku i kad ga je naslijedio na čelu kompanije François je zaposlenicima dao svoj broj telefona kako bi ga mogli kontaktirati u slučaju bilo kakvih problema u vezi sa poslovanjem kompanije.

Kad je posao u pitanju, praktičan je i štedljiv i dok je ekonomska kriza bila u punom jeku sam je obilazio skladišta kako bi provjerio gdje je ostalo viška materijala koji se može iskoristiti za novu modnu godinu, jer ništa nije htio baciti.

Paralelno s vođenjem uspješnog poslovnog carstva, François je vodio i bogat društveni život i ljepotice su se otimale za njegovu pažnju.

Salmu Hayek upoznao je u aprilu 2006. i to je navodno bio fatalni susret.

Godinu nakon što su počeli romansu rodila im se kćerka Valentina, a već prije njenog rođenja pojavila se informacija da se par i zaručio. Nedugo prije prvog susreta sa Salmom Hayek prekinuo je vezu sa manekenkom Lindom Evangelistom koja je u oktobru 2006. rodila sina Augustina Jamesa, a François je demantirao da je dječak njegov i nije ga htio službeno priznati ni plaćati alimentaciju.

Kada je saznao da je i Salma trudna, od Linde je zatražio da test očinstva odgode na neko vrijeme jer je Salma imala komplikacije u trudnoći i nije htio ugroziti njeno zdravlje, pa Linda nije u javnost iznosila istinu o ocu svog djeteta.

Međutim, ta istina je ipak došla do Salminih ušiju i toliko ju je naljutila da je odmah prekinula vezu sa milijarderom iz Francuske te se vratila u Hollywood.

No, François je bio opčinjen njome i svim se silama trudio opet zadobiti njeno povjerenje, što mu je na kraju i uspjelo i svoju ljubav su u tajnosti okrunili brakom na Valentinovo 2009. godine. Dva mjeseca kasnije razmijenili su zavjete i pred porodicom i prijateljima na raskošnoj svadbenoj ceremoniji u Veneciji.

Pinault je kasnije u mučnoj parnici sa Evangelistom ipak priznao njihovog sina, ali nikada nije otkriven iznos alimentacije koji je pristao plaćati.

Meksičkoj glumici ovo je prvi brak, a Françoisu drugi.

Od 1996. do 2004. bio je u braku sa Dorothée Lepère s kojom ima dvoje djece, sina Françoisa i kćerku Mathilde. Salma je sve oprostila suprugu i u dobrim je odnosima sa djecom iz njegovih prijašnjih veza.

Voli ga i kaže da je on savršen, a često ističe kako je upravo suprug njen najbolji modni stilist te njemu pripisuje zasluge za svoj istančan modni ukus.