open-navfaktor-logo
search
Plaća i bonusi
Francuski list otkrio nove detalje iz Messijevog ugovora s PSG-om
Ugledni francuski sportski list L'Equipe objavio je nove detalje ugovora Lionela Messija s PSG-om.
18.09.2021. u 12:00
get url
text
get url
text

Argentinac je ovog ljeta došao u Pariz nakon što nije uspio porodužiti ugovor s Barcelonom. Na Parku prinčeva ostaje do 2023. godine, s mogućnošću da se saradnja nastavi i sezonu kasnije.

L'Equipe navodi da Messi ima godišnju plaću 30 miliona eura, a da s porezima košta klub nešto manje od 60 miliona eura. Bonusi za vjernost, dakle ako odluči ostati u Parizu 2023. i 2024. godine, mogu Messiju donijeti još 10 miliona eura neto. Dakle, produži li ugovor i ostane u francuskoj prijestolnici do kraja, jedan od najboljih igrača svih vremena zaradit će 110 miliona eura.

Za eventualno osvajanje Lige prvaka zagarantiran je bonus nešto manji od milion eura.

Novost u Messijevom ugovoru jest činjenica da će mu PSG milion od brojnih miliona isplatiti u kriptvaluti, odnosno klupskim fan tokenima. Riječ je o fudbalskoj valuti "budućnosti" koju navijači mogu kupovati i treošiti da bi učestvovali u raznim aktivnostima kluba.

Stručnjaci predviđaju da će vrijednost tokena znatno porasti u godinama koje dolaze. Doduše, za Messija nije krenulo najbolje. Prije njegovog dolaska token je vrijedio 40, sad vrijedu 25 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.