Kako prenosi RTRS, francuski general Brice Houdet, zamjenik načelnika štaba Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, kazao je kako "nije pogoršana sigurnosna  situacija u BiH i Distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem NATO trupa u Brčkom".

- Kada se vratim u Brisel ambasadorima mogu reći da ne postoji sigurnosna prijetnja Brčko distriktu i da situacija nije onakva kakvom su nam je predstavili pojedini mediji i ljudi - rekao je Houdet, saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

VEZANI TEKST - Poruka baronese Helić: Sankcije za rušitelje države, NATO snage poslati u BiH

Podsjetimo, predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska su 10. januara obilježili neustavni "dan RS-a" upravo u Brčko distriktu, želeći poslati neskrivenu poruku kako ga doživljavaju kao svoj sastavni dio.

Devetog januara policiji je prijavljeno da su nepoznate osobe u naselju Ivici na betonskoj ogradi mezarja išarale grafit na kojem piše "Srebrenica". 

Članovi humanitarne organizacije "Sveti Georgije" u Lončarima kod Brčkog su čestitkom povodom "dana RS-a", naveli "kako će dati krv" za ovaj entitet, "kao što su to ranije djedovi i očevi".

Inače, tokom više od pola godine koliko traje kriza u BiH izazvana namjerama iz bh. entiteta Republika Srpska da se otcijepi od države, Francuska nije, za razliku od recimo Njemačke ili Velike Britanije, pokazala jasno da osuđuje takve namjere.

Štaviše, dvojica francuskih desničarskih zastupnika u Evropskom parlamentu posjetili su Banju Luku uoči obilježavanja "dana RS-a".