open-navfaktor-logo
search
Evropski judo kup za juniore
Francuski džudist dominirali prvog dana takmičenja, BiH bez medalje
Dvodnevnim takmičenjem na Evropskom judo kupu za juniore i juniorke, koji je počeo jučer u Sarajevu, nastavljen je juniorski judo tour, i to poslije jednogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom koronavirusa.  
20.06.2021. u 10:03
get url
text

Poštujući sve epidemiološke mjere nadležnih, ali i preporuke i Covid-protokole Svjetske judo federacije (IJF) i Evropske judo unije (EJU), prvog dana takmičenja koje je organizovano u ilidžanskom hotelu Hills nastupile su džudistkinje u kategorijama -63 kg, 70 kg, -78 kg i +78 kg i džudisti u konkurenciji -60kg, -66 kg i -73 kg.

U finalnom bloku najviše uspjeha imali su reprezentativci Francuske. Jedna od najuspješniji judo nacija prvog takmičarskog dana na Evropskom judo kupu za juniore osvojila je tri zlatne, jednu srebrenu i tri bronzane medalje.

Prvo zlato Francuzima donio je Maxime Gobert u kategoriji do 66 kilograma, a najsjajnijim odličjima okitile su se i njegove zemljakinje Liz Ngelebeya (-78 kg) i Coralie Hayme (+78 kg).

Po jedno zlato nakon današnjeg takmičenja pripalo je Španiji, Turskoj, Mađarskoj i Češkoj.

U kategoriji do 63 kilograma trijumfovala je španska džudistkinja Laura Vazquez Fernandez, dok je najbolja u konkurenciji do 70 kilograma bila Mađarica Jennifer Czerlau.

Prvu zlatnu medalju Turskoj donio je Emirhan Karahan, a u finalu kategorije do 60 kilograma bio je bolji od Belgijanca Denyja Altemirova.

Čeh Daniel Pochop je u odličnoj finalnoj borbi bio bolji od Michala Kowalczyka iz Poljske, koji je ranije u kategoriji do 73 kilograma eliminisao našeg Husejina Gegića.

Nažalost, prvi dan Evropskog kupa za juniore završen je bez medalje za BiH.

Takmičenje se nastavlja danas borbama u ženskoj konkurenciji u kategorijama -48 kg, -52 kg i -57 kg, dok će se muškarci boriti u kategorijama -81 kg, -90 kg, -100 kg i +100 kg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.