open-navfaktor-logo
search
Mundijal u Kataru
Francuska u četvrtfinalu: Giroud i Mbappe srušili Poljsku i ispisali historiju
Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.
04.12.2022. u 17:57
get url
text

Trikolori su u osmini finala bili bolji od Poljske sa 3:1, u meču u kojem su ispisane nove stranice historije francuskog i svjetskog fudbala.

Blagu terensku inicijativu na otravanju meča imali su Francuzi, ali je su prvu veliku priliku u 38. minuti imali Poljaci. Zapravo, tri prilike u jednoj.

Prvo je Hugo Lloris odbranio udarac Piotra Zielinskog, potom je istom igraču ponovo izblokiran udarac, da bi pokušaj Jakuba Kaminskog na gol-liniji zastavio Raphael Varane.

Kazna je brzo stigla. Igrao se 44. minuti kada je Olivier Giroud iz ničega pogodio za 1:0. Kylian Mbappe je podvalio loptu, a iskusni napadač matirao je Wojciecha Szczesnyja.

To mu je bio 52. gol za nacionalni tim, čime je postao najbolji strijelac Trikolora svih vremena.

Poljaci su na otvaranju drugog dijela pokušali doći do izjednačenja, ali im je snove srušio Mbappe. Jedan od najboljih fudbalera današnjice majstorski je pogodio za 2:0.

Ovo mu je bio četvrti gol na ovom Mundijalu, a osmi ukupno na svjetskim prvenstvima. Na taj način je prestigao legendarnog Pelea, jer je stigao do osmog gola prije 24 godine i jedini je kome je to pošlo za nogom.

Na startu sudijske nadoknade Mbappe je pogodio za 3:0 i trenutno je vodeći strijelac Mundijala sa pet postignutih golova. Konačnih 3:1 postavio je Lewandowski sa bijele tačke u 99. minuti.

Francuzi će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Engleska - Senegal. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.