open-navfaktor-logo
search
Grupa D
Francuska brani naslov, Danci u sjajnoj formi, Tunis i Australija traže čudo
Odbrojavanje je počelo. Do početka Svjetskog prvenstva su ostala tri dana, a reprezentacije se već spremaju za prve izazove.  
17.11.2022. u 08:29
get url
text

Utakmice 1. kola u grupi D (Francuska, Danska, Australija i Tunis) na rasporedu su 22. novembra, a derbi grupe igra se četiri dana kasnije kada će snage odmjeriti Francuzi i Danci.  

- Francuska -

Titulu aktuelnog prvaka svijeta na Mundijalu u Kataru branit će reprezentacije Francuska.

Trikolori su prije četiri godine bili superiorni u Rusiji, u finalu su bili bolji od Hrvatske (4:2), a na prvenstvu koje će se igrati od 20. novembra do 18. decembra pokušat će odbraniti primat.

Posljednja ekipa kojoj je to uspjelo bio je Brazil, koji je na krov svijeta stigao davne 1958. i 1962. godine.

Francuzi se uzdaju u magiju svoje najveće zvijezde Kyliana Mbappea te njegovog kolege iz napada Karima Benzeme, koji želi doći do svjetskog zlata nakon što nije bio dio ekipe u Rusiji. Veliki hendikep za Deshampsa je što na spisku 26 pozvanih nema Paula Pogbe i N’Golo Kantea, koji su bili kičma reprezentacije 2018.

Na posljednjem treningu prije odlaska povrijedio se i odlični napadač Christopher Nkunku, član Leipziga, koji je prvi strijelac njemačke Bundeslige sa 12 golova u 15 nastupa.

Prema podacima Transfermarkta, ekipa Francuske košta 1,03 milijarde eura, a najskuplji je Mbappe (160 miliona eura).

- Danska -

Danci su vizu za Katar osigurali sjajnim kvalifikacijama, kada su ostvarili devet pobjeda u deset mečeva. Dobre predstave pružili su i u Ligi nacija, gdje su dva puta slavili upravo nad Francuzima.

Selektor Kasper Hjulmand u Kataru će najviše nade polagati u veznjaka Christiana Eriksena, koji se potpuno oporavio od srčanog udara koji je doživio tokom proteklog Evropskog prvenstva.

Procijenjeni su na 353 miliona eura, a najskuplji je Pierre-Emile Hojbjerg (45 miliona eura).

- Australija -

Mundijal u Kataru bit će petu uzastopni nastup za Australce na smotri najboljih planetarnih reprezentacija svijeta. Kartu za SP čekirali su tek u dodatnim kvalifikacijama u penal-drami protiv Perua, kada su slavili sa 5:4, a prije toga bili su bolji od Ujedinjenih Arapskih Emirata (2:1).

Selektor je Graham Arnold, a u Katar je poveo 26 igrača iz devet različitih liga, a njih šest je iz domaćeg prvenstva.

Vrijede skromnih 38,4 miliona eura, a najskuplji je Mathew Ryan, golman Copenhagena (pet miliona eura).

- Tunis -

Tunis će u Kataru pokušati ostvariti čudo i proći nokaut-fazu, prvi put u historiji (ovo će im biti šesti nastup). Na taj način pokušat će se iskupiti za loš rezultat na Afričkom Kupu nacija (ispali u četvrftinalu).

Selektor je Jalel Kadr, najveća zvijezda Wahbi Khazri iz Montpelliera, a najskuplji igrač Ellyes Skhiri iz Kelna koji vrijedi 13 miliona eura.

Ukupna vrijednost reprezentacije Tunisa je 62,4 miliona eura.

Grupa D

1. kolo, 22. novembar
14 sati: Danska - Tunis (Al Rayyan)
20 sati: Francuska - Australija (Al Wakrah)

2. kolo, 26. novembar
11 sati: Tunis - Australija (Al Wakrah)
17 sati Francuska - Danska (Doha)

3. kolo, 30. novembar
16 sati: Australija - Danska (Al Wakrah)
16 sati: Tunis - Francuska (Al Rayyan)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.