open-navfaktor-logo
search
Službeni Pariz
Francuska bi mogla uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji
Prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, pritisnut sa svih strana, obećao je u srijedu da će ubice Jamala Khashoggia biti privedene pravdi Službeni Pariz objavio je da bi mogao uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji ako obavještajne službe ustanove da kraljevstvo stoji iza ubistva Jamala Khashoggia, iako Pariz pokušava sačuvati svoj utjecaj na Rijad kako bi zaštitio poslovne veze
25.10.2018. u 09:22
get url
text

Službeni Pariz objavio je da bi mogao uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji ako obavještajne službe ustanove da kraljevstvo stoji iza ubistva Jamala Khashoggia, iako Pariz pokušava sačuvati svoj utjecaj na Rijad kako bi zaštitio poslovne veze.

Takva reakcija čuvana je do danas jer je Pariz pokušavao sačuvati poslovne odnose koji obuhvataju energetiku, finansije i oružje.

Ipak, francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao kralju Salmanu da Francuska, u koordinaciji s partnerima, može poduzeti mjere protiv odgovornih za ubistvo, navedeno je u saopćenju.

Saudijska Arabija je od 2008. do 2017. bila drugi najveći kupac francuskog oružja, s ostvarenim prometom od 11 milijardi eura, od čega se 1,5 milijarda odnosila na prošlu godinu.

Glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux u srijedu je kazao da se neće donositi nikakve odluke dok ne budu utvrđene sve činjenice, a uslijedile su reakcije i drugih velikih sila.

I britanska premijerka Theresa May u srijedu je upozorila kralja Salmana da objašnjenju njegove zemlje vezanm za Khashoggijevu smrt  nedostaje vjerodostojnosti. May je rekla da će Britanija spriječiti osumnjičene za ubistvo da uđu na njenu teritoriju.

Njemačka je još u ponedjeljak pozvala druge članice Evropske unije da slijede njen primjer u zaustavljanju izvoza oružja Saudijskoj Arabiji dok postoje nejasnoće oko okolnosti ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Saudijska Arabija dala je više suprotnih objašnjenja o tome što je prethodilo Khashoggijevoj smrti 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Isprva je tvrdila da je Khashoggi izašao iz konzulata, gdje je otišao radi obavljanja formalnosti u vezi planiranog vjenčanja s turskom državljankom. No nakon pritiska međunarodne zajednice monarhija je u subotu priznala da je umro u konzulatu nakon "tučnjave".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.