open-navfaktor-logo
search
Gavon
Fotoreporter AA Mustafa Kharouf na slobodi nakon devet mjeseci u izraelskom pritvoru
Kharoufa su pred centrom za deportaciju u Givonu dočekali njegova porodica i prijatelji, a tokom susreta bilo je emotivno. Kharoufova supruga Temama i majka Asya nisu mogle prikriti suze
24.10.2019. u 17:46
get url
text

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mustafa Kharouf pušten je uz kauciju iz izraelskog pritvora nakon što je tamo proveo devet mjeseci.

Izraelski sud je 22. januara ove godine uhapsio palestinskog fotoreportera Kharoufa u Jerusalemu uz tvrdnje da nema dozvolu za boravak.

Kharouf, koji je proveo punih devet mjeseci u ćeliji Centra za deportaciju Givon, na jugu Izraela, danas je ponovo izašao na slobodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo je žalbu na Kharoufovo puštanje na slobodu, no lokalni sud u Givonu je potvrdio njegovo oslobađanje uz kauciju od 40.000 izraelskih šekela (oko 11.000 dolara).

Kharoufa su pred centrom za deportaciju u Givonu dočekali njegova porodica i prijatelji, a tokom susreta bilo je emotivno. Kharoufova supruga Temama i majka Asya nisu mogle prikriti suze.

Kharoufov advokat Adi Lustigman je nakon puštanja na slobodu njegovog klijena kazao novinaru AA kako Mustafa Kharouf zapravio nije trebao u pritvor provesti niti jednog dana.

Kharoufova supruga Temam kazala je kako je njen suprug u pritvoru bio izlozen nasilju.

- Mustafa je bio izložen nasilju, a nije učinio nista cime bi to mogao zasluziti. Zbog toga je 24. oktobra za nas historijski dan. Nismo znali da će danas biti pušten na slobodu. Zaista to nismo znali i veoma smo sretni - kazala je Temam.

Podsjeća kako je ovo bio jedan veoma težak period za cijelu porodicu Kharouf.

- Bilo je veoma teško, kako za nas tako i za Mustafu. Imao je psihičkih problema. Hvala dragom Bogu ova noćna mora je završena. Sada smo sretni i veoma radosni.

Temam je podvukla kako njen suprug Mustafa nema drugo domovine osim Jerusalema.

- Mustafa je živio u Jerusalemu, tamo je odrastao, školovao se i zaposlio. U svakom smislu on je sin Jerusalema. Svi ovi pokušaji njegove deportacije bili su nasilje nad njim i nad nama - kazala je Temam.

Izraelska policija je u januaru ove godine u istočnom Jerusalemu privela 32-godišnjeg Kharoufa i zadržala ga u zatvoru do njegove planirane deportacije u Jordan. Izraelske vlasti kažu da je Kharouf, koji živi u Jerusalemu sa porodicom od svoje 12. godine, rođen u Alžiru.

Posljednjih 20 godina izraelske vlasti su dosljedno odbijale Kharoufi izdati dozvolu za dugotrajni boravak, zbog čega je bio primoran da svake godine obnavlja turističku vizu.

Iako Kharouf ima jordanski pasoš koji mu omogućava putovanje u susjedne arapske zemlje, ne posjeduje državljanstvo ili boravište u Joradnu.

Kharouf je od augusta prošle godine radi kao fotoreporter za Anadolu Agency.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.