Fotomonografija "Bosna i Hercegovina očima ljubavi" promovisana u Zagrebu

objavljeno: 02.03.2018. u 13:57

Fotomonografija "Bosna i Hercegovina očima ljubavi", čiji je autor sanski fotograf Samir Sinanović, promovisana je u zagrebačkoj galeriji Mimara u Zagrebu pred velikim brojem posjetilaca.

Upriličena je i izložba Sinanovićevih fotografija prirodnih ljepota te kulturno-historijskih znamenitosti naše zemlje, koju je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Organizator događaja bilo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u glavnom gradu Hrvatske, a o ovom, po mnogo čemu jedinstvenom djelu, govorili su Esad Lukač, Srđan Šušnica i Marinko Pejić, dok je program promocije vodio poznati hrvatski glumac Zijad Gračić.

Događaju su prisustvovale ugledne zvanice iz društvenog i kulturnog života Zagreba i Republike Hrvatske, te predstavnici društveno političkog života Općine Sanski Most koja je bila i jedan od glavnih sponzora ovog događaja. Promociju je svojim nastupom uveličao poznati muzičar Ismet Kurtović, inače rođeni Sanjanin koji već decenijama živi i radi u Zagrebu. On se predstavio skupa s horom "Bulbul", kojeg već dugo uspješno vodi.

Fotomonografiju čini 448 kvalitetnih stranica s upečatljivim fotografijama i brojnim autorskim tekstovima koje potpisuje nekolicina uglednih intelektualaca. Radi se o životnom djelu Samira Sinanovića u koje je utkao sedam godina mukotrpnog rada. U projekat je uloženo više od šezdeset sati letova avionom, kako bi se načinile ekskluzivne fotografije iz zraka, a djelo je upotpunjeno autorskim tekstovima koje potpisuju istaknuti domaći književnici i naučni radnici.

U proteklokm periodu fotomonografija je promovisana u Sarajevu, Bihaću, Sanskom Mostu, Mostaru, Istanbulu i Pragu.