Subota, 08.05.2021.
FOTO: AA

Fotografije koje će se dugo pamtiti: Reisova hutba u praznoj Begovoj džamiji u Sarajevu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović predvodio je danas džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, koja je bila prva džuma u ramazanu i još jedna koja je obavljena u skladu s mjerama preduzetim u vanrednim okolnostima zbog koronavirusa.

U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, te instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u BiH, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, današnjem džuma-namazu prisustvovali su samo imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Fotoreporter AA je zabilježio nekoliko momenata s današnjeg džuma-namaza, a ovakvi prizori u Begovoj džamiji zasigurno nisu upamćeni. 

Fotografije na kojima se može vidjeti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u skoro pa potpuno praznoj Begovoj džamiji zasiguno je prizor koji nije upamćen i koji će dugo ostati urezan u sjećanju muslimana BiH, ali i šire. 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini već je obavijestio vjernike oko implementacije usvojenih instrukcija o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa. 

Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa, tako da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Vjernicima je apelovano da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh