open-navfaktor-logo
search
Zločin protiv prirode
Fotografije izazvale bijes javnosti: Lovci pozirali kraj ubijene gorile
Iz organizacije L'Association Gorilla tvrde da je gorila ubijena nezakonito, a da su muškarci sa fotografija odgovorni za smrt životinje
07.01.2020. u 08:24
get url
text
Lovci pozirali kraj ubijene gorile

Fotografije ubijene gorile kraj koje pozire skupina muškaraca izazvala je bijes među aktivistima za zaštitu životinja.

Iz organizacije L'Association Gorilla tvrde da je gorila ubijena nezakonito, a da su muškarci sa fotografija odgovorni za smrt životinje. Vjeruje se da su fotografije nastale u blizini Brazzavillea, glavnog grada Konga.

- Ovo je nešto što više nikada ne želimo vidjeti. Podsjetimo se još jednom da je ubijanje zaštićenih životinja striktno zabranjeno – napisano je kraj fotografija koje je objavila L'Association Gorilla.

Iz organizacije Ape Alliance dodaju da je ubijanje gorila "zločin protiv prirode".

Opstanak gorila je ugrožen zbog aktivnosti lovokradica, ali i bolesti i uništavanja šuma, a u svijetu trenutno postoji tek nešto više od 1.000 planinskih gorila.

- Krivolov se nastavlja zbog neprovođenja nacionalnih i međunarodnih zakona, zajedno s neučinkovitim pravosudnim sistemima – ocjenjuju iz Ape Alliancea.

Dodaju da je najveća prijetnja opstanku gorila trgovina koja je rasprostranjena širom zapadne i centralne Afrike.

- Majmuni se ubijaju prije svega da bi se zadovoljila visoka potražnja za mesom u urbanim centrima, gdje se konzumiranje majmunskog mesa smatra prestižom među bogatom elitom – navode iz ove organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.