open-navfaktor-logo
search
Provjerili smo autentičnost
Fotografija preplavila društvene mreže: Da li je ovo čovjek koji je pronašao vakcinu za koronavirus?
U proteklim danima se na društvenim mrežama širila fotografija turske emigrantske porodice tek pristigle u Njemačku, a na kojoj se, navodno, nalazi i Uğur Şahin, doktor i biohemičar, osnivač kompanije BioNTech i lider tima koji je proizveo vakcinu protiv koronavirusa.
23.11.2020. u 21:16
get url
text
Ugur Sahin



Međutim, dječak u žutoj majici na fotografiji definitivno nije Şahin.

Radi se o fotografiji koju je 1979. napravila njemačka fotografkinja Candida Höfer u okviru projekta „Turci u Njemačkoj“. Te 1979. godine je Şahin imao 14 godina, što znači da je bio znatno stariji od dječaka sa fotografije za kojeg se tvrdi da je on.

Şahin je rođen u Iskenderunu u Turskoj, a kada je imao četiri godine, njegova je porodica imigrirala u Njemačku, gdje je njegov otac radio u tvornici automobila Ford.

Da fotografija koja kruži društvenim mrežama nije autentična, odnosno da na njoj nije Uğur Şahin, potvrdile su njegove nekadašnje komšije u Iskenderunu.

Turski list Milliyet je objavio pravu fotografiju pronalazača vakcine protiv koronavirusa iz djetinjstva, na kojoj se dvogodišnji Şahin vidi u društvu majke. Fotografija je nastala 2. jula 1967. godine u Iskendurenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.