open-navfaktor-logo
search
Rasprava čelnika
Forum na Bledu: Panel o budućnosti Evrope pretvorio se u panel o migracijama
Rasprava evropskih čelnika na temu budućnosti Evrope na Bledskom strateškom forumu (BSF) u srijedu se većim dijelom pretvorila u debatu o migrantskom pitanju koje dijeli Evropsku uniju.
01.09.2021. u 14:02
get url
text

Na prvom panelu na 16. izdanju BSF-a sudjelovali su čelnik Evropskog vijeća Charles Michel, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, premijeri Slovačke, Češke, Slovenije, Mađarske, Grčke i Hrvatske, uz državnog tajnika pape Franje Pietra Parolina, povjerenicu Evropske komisije za demografiju i demokratiju Dubravku Šuicu te srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Sassoli je u uvodu panelu istaknuo da je razočaran zaključcima evropskih ministara unutrašnjih poslova od utorka u kojima su se usuglasili da će se osloniti na Afganistanu susjedne države kako bi upravljali potencijalnim novim migrantskim valom. 

Još bez zajedničke migrantske politike 

Ministri su naglasili da ne žele ponavljanje scenarija iz 2015. kad je u Evropu stiglo više od milion migranata, pa su najavili brže i odlučnije djelovanje Unije i odredili 200 miliona eura za humanitarnu pomoć Afganistanu. 

- Vidjeli smo da države izvan EU-a nude gostoprimstvo, no to nisu učinile evropske zemlje. Ne možemo se praviti da Afganistan nije naš problem, mi smo sudjelovali u toj misiji - kazao je predsjednik EP-a, Italijan iz redova socijalista koji se nedavno zbog tog pitanja sukobio sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, domaćinom foruma. 

Sassoliju se na panelu usprotivio grčki premijer Kiriakos Micotakis, naglasivši da je njegova država bila žrtva europske politike iz 2015. koja se ne smije ponoviti te da Evropa "mora naučiti iz naših grešaka" i poslati poruku krijumčarima da ne mogu ponovno "koristiti ljudsku patnju". 

Sassoli je odgovorio da nijedna država ne smije biti ostavljena sama zbog svog geografskog položaja i upravo zato potrebna je zajednička evropska migrantska politika. 

VEZANI TEKST - Komšić i Džaferović na Bledskom forumu, brojni susreti sa EU i regionalnim zvaničnicima

- Kako će nacionalne države same moći rješavati migrantsko pitanje ako Evropi ne daju nove ovlasti? To je pitanje na koje sve članice moraju istinito odgovoriti - upitao je Talijan. 

Suprotno stajalište zauzeo je mađarski premijer Viktor Orban, podsjetivši da se 2015. prvi usprotivio evropskom konceptu otvorenih granica koji "može uništiti kulturni identitet Evrope". 

- Zbog spora oko migracija stvoreno je puno poteškoća. Nećemo se složiti, pa je jedini način kroz koji taj spor neće uništiti jedinstvo Evrope to da se državama vrati suverenitet da same odlučuju o tome - rekao je mađarski čelnik. 

Češki premijer Andrej Babiš situaciju u Afganistanu prozvao je katastrofom i sramotom Zapada, a za migracije je iznio predviđanje da će se ponovno riješiti pregovorima s Recepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Turske kojoj je EU nakon prošle krize finansijski pomagala u zamjenu za zaustavljanje migrantskog vala. 

Janša: Nepotrebni sporovi

Premijer Plenković rekao je da ta rasprava baca dobro svjetlo na to kako se EU osjeća danas jer unutar saveza postoje različite unije. 

- Ima nas koji bismo bili strogi prema Turskoj i onih koji s njom žele pronaći rješenje s migracijama. Ima onih koji bi pronalazili nove načine suradnje s Rusijom te onih koji bi prema njoj bili strogi zbog Krima... Neki su za proširenje EU-a, a neki dobijaju alergijsku reakciju na sam spomen tog pitanja - rekao je hrvatski premijer. 

Plenković je naglasio i da se u Evropi  zanemaruje "strateški gubitak Velike Britanije". 

- Proći će godine prije nego što ćemo vidjeti koliko smo izgubili - rekao je premijer i naveo ekonomsku snagu te države, njezin nuklearni arsenal i pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

Plenković je rekao da bi se bez pandemije COVID-19 Evropa danas bavila zelenom ekonomijom i četvrtom industrijskom revolucijom, koje će biti "rasprava budućnosti", pa dodao da EU mora pažljivo birati koje će unutarnje rasprave voditi jer one najviše usporavaju napredak Unije. 

Na "nepotrebne sporove u EU-u" koji zaokupljaju političku agendu upozorio je i slovenski premijer Janez Janša, a Micotakis je rekao da bi "neko ko ne zna ništa o Evropi gledajući današnji panel mislio da se oni oko ničega ne mogu složiti". 

Vojna snaga Evrope 

- To nije istina - rekao je grčki premijer, poručivši da se premalo priča o evropskim uspjesima – odgovoru na COVID-19 i ekonomsku krizu koju je pandemija uzrokovala ili klimatskoj neutralnosti. 

- Evropa je umjetnost manjih kompromisa za velike ambicije - zaključio je Micotakis. 

Sudionici panela oko jednog su se složili - da nije dovoljna samo meka moć EU-a, nego da ona mora biti popraćena i tvrdom moći, jer sve humanitarne operacije te investicije ne dolaze do ljudi trećih država ako nisu u sigurnom okruženju. Šuica, povjerenica za demografiju, upozorila je da je upravo to pitanje ključno za svaku buduću raspravu o evropskim politikama, jer Evropa koja će činiti samo mali dio svjetskog stanovništva ne može ni djelovati kao sila na međunarodnoj sceni. 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da EU mora biti bolje pripremljen za vojne evakuacije svojih građana u stuaucijama kakve se upravo dogodila u Afganinstanu prošlih sedmica. 

- Ne trebamo na još jedan takav geopolitički događaj da shvatimo da EU mora učiniti sve da dobije veću autonomiju u odlučivanju i veći kapacitet za djelovanje u svijetu - rekao je.

Zapadne zemlje ovisile su o američkoj vojsci pri izvlačenju svojih građana zračnim liftom iz Kabula, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.