open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Forto: Sa Vladom FBiH nabavljamo Sputnik V, prvih 20.000 vakcina stiže u junu
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj press konferenciji objavio je da Kanton Sarajevo u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine nabavlja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V, a da bi prva isporuka od oko 20 hiljada vakcina trebala doći u junu.
26.05.2021. u 11:04
get url
text

Forto je istakao kako će Kanton Sarajevo nabaviti ukupno 200 hiljada vakcina, dok se za Federaciju BiH očekuje 300 hiljada vakcina. 

- Dogovorili smo 9,95 dolara po dozi, to je cijena koju je dobila svaka država – navodi Forto.

Naveo je da će Bosnalijek biti glavni uvoznik i da će to raditi po minimalnim zakonskim maržama, te da se očekuje da će to biti najpovoljnija vakcina. Istakao je kako će sigurno biti odlična cijena po kojoj će u konačnici Vlada FBiH i Vlada KS nabaviti vakcine.

- Dobili smo ugovor koji je u suštini, uzmi ili ostavi. Nemamo tačne rokove isporuke svih količina, a ugovaramo 200 hiljada za KS i 300 hiljada za Federaciju. Imamo po tvrdnji proizvođača prvih 20 do 30 hiljada doza u junu – navodi Forto, dodajući:

- Tražim od Skupštine KS hitnu sjednicu na kojoj ćemo predočiti ugovor i tražiti ovlaštenje da ja potpišem taj ugovor i da Zavod zdravstvenog osiguranja KS plati dio koji ide za KS i da taj potpisani ugovor ide Vladi FBiH, koja će biti supotpisnik, te da takav ugovor ide u Moskvu na potpis.

Naglasio je Forto da mu se najviše sviđa iskrena želja svih aktera koji su učestvovali u ovom procesu, želja Vlade FBiH, da rade sa Vladom KS bez obzira na političke razlike.

- Želimo da demonstriramo da možemo da radimo zajedno bez obzira na naše razlike i da imamo rezultat – kazao je Forto.

Forto je kazao kako se Kanton Sarajevo kao niti jedan drugi kanton ne bi trebali baviti nabavkom vakcina, ali da su na ovo bili prinuđeni.

- Bili smo prinuđeni da sami krenemo u avanturu i da se sami takmičimo sa nekim od najvećih država u svijetu. Početkom marta pridružili smo se i Federaciji BiH, bio je inicijalni sastanak sa kojem sam ja izašao u protestu. Možda sam bio i neopravdano ljut, uvijek sam bio ljut na državni nivo, na Vijeće ministara. Još nisam čuo da se regija ili grad, ili entitet, bore za vakcine. Iako je bilo ljutnje i neslaganja početkom marta, odlučili smo da se pridružimo naporima Vlade Federacije BiH. Nabavka vakcina kao nešto što je važno za sve građane i Federacije i KS, radili smo zajedno u ad hoc tijelu koje je Vlada FBiH formirala. Sredinom aprila smo potpisali sporazum kojim idemo zajedno u nabavku ruskih Sputnik vakcina – kazao je Forto.

Istakao je kako je Vlada KS u pokušaju nabavke vakcina "prevrnula svaki kamen", pisali su, kaže, državama, ambasadama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.