open-navfaktor-logo
search
Protest završen
Forto pozvao radnike da dostave zahtjeve, Selimić odgovara: "Naši zahtjevi vam mjesecima stoje na stolu!"
Oni okupljanjem žele skrenuti pažnju na svoje probleme za koje krive vlasti u Kantonu Sarajevo
07.10.2019. u 12:20
get url
text

13:57 Protesti su završeni bez incidenata. Sindikati radnika u zdravstvu za ponedjeljak su najavili novi sastanak. 

13:34  Povodom današnjih protesta ispred zgrade Vlade KS koje su zajednički organizirali sindikati radnika u zdravstvu i osnovnom obrazovanju, ministrica zdravstva Amela Sofić poziva Sindikat radnika u zdravstvu na nastavak razgovora. Podsjeća da im je kolektivni ugovor istekao, te da novi mogu potpisati već danas.

- Ova Vlada je nudila i još uvijek nudi kolektivni ugovor za koji može garantovati potpunu implementaciju - kazala je Sofić.

Premijer Edin Forto je pozvao učesnike protesta iz oba sindikata da dostave svoje zahtjeve, te kazao da se socijalni dijalog sa radnicima u zdravstvu i osnovnom obrazovanju nastavlja.

- Odgovorno ćemo se ponašati prema javnom novcu. Naši građani zaslužuju kvalitetniju zdravstvenu uslugu proporcionalnu njihovim izdvajanjima kroz doprinose. To je naš primarni cilj. Povećanje plata radnicima u zdravstvu u protekle dvije godine, kao što i znamo, nije podiglo kvalitet zdravstvene usluge - kazao je Forto.

Na ovu Fortinu izjavu reagirao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić.

- Šta mi imamo više izunositi svoje zahtjeve? Svi im naši stavovi već mjesecima stoje pred njima na stolu - kazao je Selimić.

Okupljeni radnici i dalje uzvikuju: "Izađite napolje, sram vas bilo!", "Čekaju vas heroji u bijelom!" i "Mi smo u ratu spašavali živote!"

12:20  Nekoliko stotina radnika uposlenih u zdravstvu okupilo se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. U toku je mirno okupljanje - protesti u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu u KS zbog nepotpisivanja novog granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS. Oni okupljanjem žele skrenuti pažnju na svoje probleme, a za šta krive vlasti u Kantonu Sarajevo.

Proteste kontinuirano prate zvučni efekti i povici kojima se traži da se učesnicima obrati kantonalni premijer Edin Forto.

Okupljeni gledaju u prozore zgrade Vlade KS i uzvikuju: "Lopovi, napolje!", "Forto, napolje!". 

Dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, ponovio je da radnici samo traže da se ispoštuju njihova prava.

{$galerijaFotografija}

Dodao je da se nada da ukoliko predstavnici vlasti gledaju sa prozora koliko ih se okupilo, a on je kako je naveo, siguran da gledaju, onda im je poručio da probaju da riješe njihov problem. 

Pridružili su im se i prosvjetari, koji su odluku da podrže radnike u zdravstvu u njihovim zahtjevima donijeli prošlog četvrtka na Skupštini Sindikata osnovnog obrazovanja, ali i brojni građani.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Saudin Sivro kazao je kakao "misli da je zdravstvo kazalo da zdravstvo i obrazovanje trebaju da kažu da je dosta ušteda, da se na zdravstvu i obrazovanju ne štedi, da su zdravstvo i obrazovanje stubovi društva, da sve ono što se nalazi u budžetu treba biti ravnomjerno raspoređeno, da mi nikad nismo rekli da ne treba ulagati u zdravstvo i obrazovanje, ali najbolje ulaganje je ulaganje u plaće zdravstvenih i prosvjetnih radnika".

- Mi smo 2013. godine rekli da će biti serija protesta. S istog ovog mjesta u maju 2013. godine krenula je serija protesta koja je nažalost okončana nemilim događanjima u februaru 2014. godine. Danas ponovo tvrdim, ukoliko Vlada KS ne udovolji zahtjevima prosvjetnih radnika, zahtjevima zdravstvenih radnika, na budžetu koji iznosi preko milijardu KM, desit će se situacija da će se opet dogoditi serija protesta iz koje ćemo opet biti svi na gubitku - kazao je Sivro.

 

Među okupljenima danas je bila i Jasminka Kurtović, koja je već 38 godina zaposlena kao zubni tehničar.

- Ovo je u najmanju ruku deprimirajuće i poražavajuće da nakon 38 gosina staža ,moram dolaziti ovdje i tražiti svoija osnovna prava. Sramota je ono što smo vidjeli prošle sedmice, iza čega stoji vlast KS, da medicinske sestre imaju 1500 maraka, plus topli obrok, plus novac za prijevoz. Moja plaća je 850 KM i da mi je 1500 maraka sigurno danas ne bih stajala ovdje ispred vlade KS - kazala nam je Kurtović.

I njena kolegica Šefketa Hajdarević 25 godina je medicinska sestra. Kaže da joj je plaća oko 800 KM.

- Nisam znala da imam duplu plaću. Kamo sreće da je tako, ali mi nećemo posustati i tražit ćemo svoja prava dok ih ne dobijemo - kazala je Hajdarević.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u prethodnom periodu održali su nekoliko sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade KS, ali se ni na jednom od njih nisu uspjeli ništa dogovoriti.

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, a članovi su prvobitno tražili povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te izjednačavanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS, za šta je potrebno oko 31 milion KM.

Međutim, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS napravili su ustupak Vladi KS i početkom prošle sedmice odustali od povećanja satnice.

- Od satnice smo za sada odustali, ali od koeficijenta ni po koju cijenu, jer je to jedini način da se ispravi nepravda koju je, nekadašnji premijer Vlade KS, a sadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković donio, a to je da je 2017. godine nekima povisio koeficijente, a nekima nije - pojasnio je ranije za Faktor Selimić.

Nakon što su protekle srijede održali zadnji sastanak sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, na kojim se nisu uspjeli dogovoriti ni oko povećanja koeficijenta, Sindikat radnika u zdravstvu KS donio je odluku o izlasku na proteste.

Protesti zdravstvenih radnika 07.10.2019.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.