open-navfaktor-logo
search
Sjednica prekinuta
Forto povukao sve materijale sa Skupštine KS nakon upozorenja iz opozicije, upitna ustavnost odluka
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto povukao je sve tačke dnevnog reda današnje Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon razmirica između većine u Skupštini Kantona Sarajevo i opozicije.
13.04.2022. u 11:19
get url
text

- Iz tehničkih razloga povlačim sve tačke dnevnog reda – kazao je Forto.

VEZANI TEKST - Varnice između većine i opozicije u Skupštini KS: "Vi radite svoje, a mi ćemo svoje"

Prethodno je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić donio printani materijal koji je neophodan za sve tačke dnevnog reda za samo jednog zastupnika, a s obzirom na to da se jedna od stavki u ranijoj presudi Ustavnog suda ticala i toga da nisu ispunjeni svi preduvjeti za održavanje sjednice, odnosno da nisu zastupnici dobili printani materijal za sjednicu.

- Proceduralno bi svaki zastupnik na adresu trebao dobiti ovu količinu printanog materijala. Na ovo se pozivaju klubovi SDA i DF-a koji preko Ustavnog suda blokiraju procese u KS. Iako je 2020. godine na zahtjev Kluba SDA zaključkom Skupština donijela odluku da se zastupnicima dostavlja materijal elektronski. Svaki zastupnik i za Kolegij i za Skupštinu dobije materijal – kazao je Okerić, te dodao:

- Zamislite koliko će se novca potrošiti na svakoj sjednici da se ovakvi materijali pripreme svim zastupnicima.

Sjednica je završena nakon što su sve tačke dnevnog reda povučene.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer, kako se navodi u presudi, postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH imao dosta posla u KS: Vlast u KS usvajala neustavne odluke i zakone

Još u martu je Ustavni sud FBiH donio odluku da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i djelokruga organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavan.

Na početku današnje sjednice predsjednik Kluba SDA Mahir Dević se obratio predsjedavajućem Skupštine KS Elvedinu Okeriću.

- Želim da Vas upozorim, predsjedavajući i kolege u Skupštini KS, da potpuno identični razlozi neustavnosti koji su utvrđeni od Ustavnog suda za sazivanje 43. radne sjednice Skupštine KS, a koji su utvrđeni i prilikom sazivanja 41. i 38. sjednice Skupštine KS su prisutni i danas u nastavku 49. radne sjednice.

U tom smislu upozoravam vas na kršenje člana 71. Poslovnika o radu. Ustavni sud je tim presudama omogućio opstanak Vlade šest mjeseci i omogućio da se otkloni neustavnost, međutim na današnjoj sjednici Skupštine sve tačke koje mi usvojimo, a prethodno je Ustavni sud utvrdio neustavnost prilikog sazivanja, mogu biti veoma upitne. Pozivam vas kao odgovornog čovjeka da vodite računa o radu Skupštine KS jer mi danas imamo nekoliko važnih tačaka i zakona, a po presudi Ustavnog suda će biti neustavno, odnosno ništavno – kazao je predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.