open-navfaktor-logo
search
Još bez rješenja
Forto nakon sastanka sa sindikatima: Nastavljamo pregovore, krajnji rok je 21. decembar
Vlada Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, danas je održala sastanak sa predstavnicima sindikata uposlenika koji plaću primaju iz budžeta KS.  
01.12.2021. u 15:51
get url
text

Forto je nakon sastanka izjavio da je donijeto nekoliko zaključaka.

- Najvažnije je da smo danas počeli pregovore o osnovici za isplatu plaća i da smo odredili vremenski okvir, te je krajnji rok za završetak pregovora, sa bilo kojim ishodom, 21. decembar - kazao je Forto.
 
Dodao je kako je nastavak pregovora zakazan za 8. decembar.

Jasan je stav Vlade KS da su razgovori o povećanju plaća uposlenika koji je primaju iz budžeta KS neophodni, s obzirom na značajan porast troškova života.

Podsjećamo, jučer je održan protest predstavnika osam sindikata u KS.

VEZANI TEKST - Sindikati poručili premijeru Forti: U laži su kratke noge, podaci o plaćama nisu tačni

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupili su se predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikata policije Kantona Sarajevo, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikata Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvovali su i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Prije protesta predstavnici sindikata radnika u zdravstvu jučer su se u jutarnjim satima okupili ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a nakon toga održali su protestnu šetnju Vilsonovim šetalištem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.