open-navfaktor-logo
search
Premijer KS
Forto na pismene zahtjeve osam sindikata odgovorao na press konferenciji, odbio isplatu 1.080 KM
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na pismene zahtjeve osam sindikata odgovarao je na press konferenciji te odbio da budžetskim korisnicima isplati novčanu pomoć koju je inicirala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Ministrica Naida Hota-Muminović pogazila je sopstveno obećanje da se Kolektivni ugovori neće potpisivati u vrijeme predizborne kampanje.
26.09.2022. u 13:41
get url
text
Saudin Sivro, Naida Hota-Muminović, Edin Forto

Naime, 19. septembra je Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo uputila dva zahtjeva Vladi Kantona Sarajevo u ime 25.000 radnika te su premijeru Edinu Forti dali rok od sedam dana da na njih odgovori.

Jedan od zahtjeva sindikata bio je isplata jednokratne pomoći u iznosu od 1.080 KM koju je Vlada FBiH donijela Uredbom o pomoći stanovništvu zbog rasta potrošačkih cijena, dok se drugi odnosio na otvaranje pregovora oko sporazumnog utvrđivanja osnovice za obračun plaća u 2023. godine

Na oba zahtjeva, koja su upućena pismeno Vladi KS, premijer je odgovorio na press konferenciji. Forto je na prvi zahtjev sindikara poručio da budžetski koristnici u KS neće dobiti jednokratnu pomoć.

- Dobili smo tu informaciju iz medija da neće biti isplaćene jednokratne pomoći budžetskim korisnicima u KS, ali u toku dana ili sutra očekujemo i pismeni odgovor. Međutim, već nam je jasno da ne postoji želja i volja Vlade KS da se pozitivno odgovori na taj zahtjev. Nakon sastanka Koordinacije, koji je danas zakazan, vidjet ćemo kako ćemo djelovati po tom pitanju – rekao je Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije osam sindikata KS.

Na drugi zahtjev Forto je dao pozitivan odgovor na press konferenciji i to da će pregovori biti otvoreni prije utvrđivanja Nacrta budžeta za sljedeću godinu.

Danas su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kalntonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro potpisali izmjene Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS.

- Mi nismo imali neke posebne zahtjeve. Nama se obratila Vlada KS sa urgencijom da se hitno ispregovaraju izmjene Kolektivnog ugovora iz djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja s ciljem usklađivanja odredbi Kolektivnog ugovora sa ugovorom koji je potpisan za djelatnost srednjeg odgoja i obrazovanja. Dakle, ne radi se o klasičnom pregovaranju, niti o povećanju prava, nego se radi o usklađivanju dva Kolektivna ugovora. Kolege iz srednjeg obrazovanja su kroz pregovore dogovorile određene stavke da se povećaju i te stavke, kada su u pitanju otežani uvjeti, odnose se na nastavnike, saradnike i stručne saradnike u srednjem obrazovanju i samim tim to znači da je trebalo uskladiti sa djelatnošću predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja. Radi se o iznosu, na godišnjem nivou, od cca dva-dva i po miliona maraka – rekao je Sivro kao predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH te dodao:

- Najavili smo danas ponovo premijeru da ćemo ponovo tražiti da se status prosvjetnih radnika i njihova prava, posebno prava iz Kolektivnog ugovora plaće i primanja, povećaju u narednoj godini kroz osnovicu, za što očekujemo pregovore prije utvrđivanja Nacrta budžeta ili kroz izmjene i dopune Kolektivnog ugovora kroz koeficijente za sve radnike. Mi jedino nismo zadovoljni što se ovo povećanje ne odnosi i na tehničko osoblje. Smatramo da u svim pregovorima treba praviti obuhvat za sve radnike jer u procesu rada u lancu odgovornosti i stvaranju preduvjeta za kvalitetniji odgoj i obrazovanje bitni su i radnici koji rade i druge poslove, a ne samo radnici u neposrednom odgoju i obrazovanju.

Sivro ističe da je veoma indikativno da su oba Kolektivna ugovora propisana u septembru, iako je resorna ministrica Naida Hota-Muminović čvrsto izjavila nekoliko puta da neće oni potpisivati u izbornoj kampanji nikakve kolektivne ugovore.

Međutim, Kolektivni ugovor je danas potpisan i ministrica je danas tome prisustvovala te je objasnila da se u toku pregovora sa Sindikatom srednjeg obrazovanja nastojalo ujednačiti prava radnika u srednjem, predškolskom i osnovnom obrazovanju.

- To smo i postigli u velikom obimu, ali smo primijetili da se još jednom trebamo vratiti na Kolektivni ugovor za predškolsko i osnovno obrazovanje, da to ujednačavanje stvarno bude povoljno i pravedno. Stoga je Vlada pokrenula inicijativu, a Samostalni sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja je prihvatio predložene izmjene važećeg kolektivnog ugovora. Zadovoljni smo postignutim poboljšanjima, a koja se posebno tretirala otežane uvjete rada - navela je ministrica Hota-Muminović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.