open-navfaktor-logo
search
Ibrahim Dedić
"Forto je dao milion KM Sivrinom nelegalnom sindikatu, isto je uradio Konaković pred smjenu"
Dedić kaže da će ponovo poslati dopis premijeru Forti i Vladi Kantona Sarajevo i upozoriti ih da se potpisani Kolektivni ugovor stavi van snage
26.12.2019. u 10:16
get url
text

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo početkom oktobra ove godine zatražio je od Vlade Kantona Sarajevo da obustavi pregovore i kontakte sa "nepostojećim pravnim subjektom - Samostalnim sindikatom osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo na čijem čelu se nalazi Saudin Sivro".

Zahtjev je upućen premijeru Edinu Forti, ministrici za obrazovanje, nauku i mlade Zineti Bogunić, ministrici pravde i uprave Lejli Brčić i ministru za rad, socijalnu politiku i raseljena lica Maliku Garibiji.

Na ovo upozorenje oglušio se premijer Forto, što je radila i prethodna Vlada KS na čijem čelu je bio Elmedin Konaković, te je sa Sivrom potpisao prvo Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog obrazovanja, a potom ovom sindikatu koji uopće nije registrovan u ministarstvima pravde niti na kantonalnom niti na federalnom nivou, a potom kao da su to njegovi lični novci, dodijelio mu oko milion maraka.

VEZANI TEKST"Sivro nosi 3.000 glasova": Forto nakon iniciranja smjene izdvojio još milion KM Sindikatu

Ibrahim Dedić, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, u izjavi za Faktor kaže kako je sve moguće, pa i da se ovoliko budžetskog novca dodijeli nelegalnom sindikatu.

-Imate štrajk upozorenja Sindikata srednjeg obrazovanja. Imate zdravstvene radnike u štrajku koji također nisu dobili ništa i imate Sivru koji dobije milon maraka koji uopće nisu u projekciji Budžeta KS. To je politička odluka! Ista sredstva oni će sada tražiti amandmanski da se ugrade u Budžet. Slično je uradio Konaković kada je smjenjivan sa premijerske pozicije. Dao je prošle godine krajem januara, mimo Budžeta 1.200.000 KM. Sve je jasno, 3000 glasova ili možda i nešto drugo je u igri. Ministrica Brčić je zastupniku Hamedu Aljoviću još ljetos dostavila odgovor na pitanje i konstatovala da Sivrin sindikat nije registriran. Ministrica Bogunić nije učestvovala u pregovorima oko izmjena Kolektivnog ugovora, a ministar finansija dao je na ovaj ugovor negativno mišljenje- navodi Dedić.

Dedić kaže da će ponovo poslati dopis premijeru Forti i Vladi Kantona Sarajevo i upozoriti ih da se potpisani Kolektivni ugovor stavi van snage.

Sve i da je urađeno po zakonu, odnosno da je Kolektivni ugovor potpisan sa legalnim sindikatom, Dedić upozorava da je diskriminatoran.

-I dalje se krši Zakon o radu, i njime je samo djelimično ispravljena greška prema jednom broju uposlenika sa srednjom i višom stručnom spremom, dok ostale diskriminatorske i nezakonite odredbe ostaju na snazi-navodi on.

Bitno je napomenuti da je Sivrin sindikat, jedini koji se već godinama finansira iz Budžeta Kantona Sarajevo. Pitanje legalnosti njegovog sindikara predmetom je skupštinskih diskusija već godinama. Od nekadašnje ministrice pravde Velide Memić, preko ministra Maria Nenadića i sada Lejle Brčić, zastupnici su uvijek dobijali odgovor da Sivrin sindikat nije registrovan. Isti odgovor dobili su i od federalnog ministra pravde Mate Jozića.

Na novembarskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, svi zastupnici, osim iz Naroda i pravde koji su bili suzdržani, podržali su incijativu SBB-ovog zastupnika Zvonke Marića „kojom se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da u narednoj budžetskoj godini obustavi svako finansiranje bilo kojeg sindikata iz Budžeta KS, osim ako nije definirano drugačije, važećim Kolektivnim ugovorom“.

Podsjećamo, u janaru 2018. godine, tada premijer Konaković potpisao je Kolektivni ugovor sa Sivrinim sindikatom, koji važi do augusta 2020. godine. Ostaje nejasno, zbog čega i po čijem nalogu je Forto, izignorisao Skupštinu i zastupnike, te potpisao novi Kolektivni ugovor iako je stari i dalje na snazi.

Bitno je napomenuti da Ministarstvo za obrazovanje, nema milion maraka koje je Forto dao Sivri, te ostaje nejasno i sa kojeg ekonomskog koda je premijer planirao prebaciti ovaj novac.  Također, izvori Faktora iz Vlade Kantona Sarajevo kažu da ministrica Bogunić nije željela pregovarati sa Sivrom niti mu je dopuštala da se miješa u njen posao, kao i da je on  stalni posjetilac u zgradi Vlade, ali da uopće ne dolazi u resorno ministrarstvo, već uvijek kod Konakovića i Forte. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.