Istakao je da Vlada KS planira nabaviti vakcine komercijalno jer je to jedini način s obzirom na to da imaju osiguran novac.

- Ponuđene su nam vakcine i humanitarno, ali broj nije dovoljan za sistemsku imunizaciju – poručio je.

VEZANI TEKST - U BiH stiže 23.400 doza Pfizerovih i više od 153.000 AstraZeneca vakcina!

Forto je također upozorio građane da u svakom trenutku može doći do povećanja broja novozaraženih te ih je zamolio da se pridržavaju mjera, koje su liberalne u odnosu na evropske zemlje. Ministar zdravstva KS Haris Vranić je govoreći o drive in testiranju, kazao da će u toku dana prebaciti kontejner za tu vrstu testiranja kod Vrbanja mosta.

Također je kazao da je Vlada KS poduzela određenje mjere u vezi sa krivičnom prijavom prema Federalnom ministarstvu zdravstva jer izbjegavaju u Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu imenovati dva člana iz KS. Vranić je naglasio da Krizni štab KS ima osmišljen plan vakcinacije, te da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici, policija, javni ranici te stariji od 65 godina.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kazala je da je veliki broj roditelja negodovao zbog naredbe Kriznog štaba KS u kojoj se navodi da djeca do šest godina trebaju nositi maske.

VEZANI TEKST - Čerkez: Naša i preporuka WHO-a je da djeca od 6 do 10 godina ne moraju nositi maske tokom nastave

- To je dobrim djelom i opravdano, ali je Vlada FBiH donijela zaključak i prihvatila naredbe Kriznog štaba da djeca moraju nositi maske, uz izuzetak djece do šest godina - kazala je.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da Vlada KS započinje proces postepene normalizacije nastavnog procesa te da to ministarstvo ne donosi odluke samo, već isključivo u saradnji s Ministarstvom zdravstva i Kriznim štabom KS.

Najavila je i sastanak s predstavnicima vlasti u Tuzlanskom kantonu i Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Federacije BiH na kojem trebaju razgovarati o većoj autonomiji kantonalnih štabova tokom donošenja mjera u vezi sa obrazovanjem.