open-navfaktor-logo
search
Poskupljenje gasa
Forto: Da bi Sarajevo samo sebi počelo kupovati gas, potrebno je donijeti zakon
Ministar Džindić tvrdi da oni ne mogu donijeti zakon o gasu na federalnom nivou jer to treba da radi državna vlast, Vijeće ministara, bez obzira na činjenicu da je Republika Srpska već proglasila svoj zakon, kazao premijer Kantona Sarajevo
30.05.2019. u 08:06
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je 27. maja sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima BH-Gasa o poskupljenju gasa od 1. maja za 29,29 posto.

- Doneseni su zaključci da se u najkraćem roku napravi sastanak na nivou ministara finansija Vlade KS i Vlade FBiH, kako bi se razgovaralo o načinu zatvaranja duga prema Gazpromu jer je to jedan od kamena spoticanja oko formiranja cijene za naše tržište. Drugi zaključak je da Federalna vlada neće podnijeti dio troška za poslovnu zajednicu i građane KS. Kanton Sarajevo, kao najveći kupac gasa, ne želi da bude talac visoke politike - rekao je poslije sastanka Edin Forto.

Ministar Džindić kazao je da "Kanton Sarajevo može izaći lako iz pozicije u kojoj se nalazi tako što će otplatiti ratni dug, kako bi potom mogli kupovati gas od nekog drugog". 

Može li Sarajevo samo sebi kupovati gas i koji su uvjeti da bi se to realizovalo?

- Da bi Sarajevo samo sebi počelo kupovati gas, potrebno je donijeti zakon. Ministar Džindić tvrdi da oni ne mogu donijeti zakon o gasu na federalnom nivou jer to treba da radi državna vlast, Vijeće ministara, bez obzira na činjenicu da je Republika Srpska već proglasila svoj zakon. Ne možemo predvidjeti kada će se usvojiti zakon o gasu. To je u ingerenciji viših nivoa vlasti. Kanton Sarajevo će imati gas, ali pitanje je po kojoj cijeni. Prema brojnim procjenama globalnog tržišta, očekuje se pad cijene gasa u ovoj sezoni i mi do prvih hladnih dana očekujemo nižu cijenu – izjavio je za Faktor Edin Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.