open-navfaktor-logo
search
Požalio se na FB
Fortina vlada je potrošila milion KM na stranačke uhljebe, Konaković sad traži da se ugovori o djelu produžavaju!?
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na današnjoj sjednici zatražio da se prihvati inicijativa zastupnice Jasne Duraković i omogući produžavanje ranije sklopljenih ugovora o djelu unatoč moratoriju na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo.
05.10.2020. u 18:37
get url
text

VEZANI TEKST - Konakovićev ministar Haris Bašić svojim NiP-ovcima iz budžeta isplatio blizu 45 hiljada KM

Bori se Konaković, dalo bi se zaključiti na osnovu svega izrečenog, da sačuva svoje i uhljebe svojih stranačkih partnera koje su primali po osnovu ugovora o djelu i za što su u svom mandatu izdvojili blizu milion maraka.

Podsjećamo, Vlada na čelu sa premijerom Edinom Fortom isplatila je blizu milion maraka po osnovu ugovora o djelu a novac je išao stranačkim kolegama, saradnicima, poznanicima...

Iako je njegova stranačka kolegica, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine KS, Danijela Kristić podnijela inicijativu za uvođenje moratorija, Konaković odgovornost za to što će ljudi ostati bez posla prebacuje na aktuelnu Vladu KS. 

Odluka o moratoriju ostaje na snazi, za što su glasali danas zastupnici, ali Konaković traži da se ugovori o djelu njegovim uhljebima ne svrstavaju u istu kategoriju.

VEZANI TEKST - Skoro milion KM za ugovore o djelu: Kako su ministri "šestorke" namicali novac stranačkim kolegama

- Predsjedavajući Čelik nije dozvolio Skupštini da se izjasni o prijedlogu kolegice Jasne Duraković a kojim se omogućava uposlenicima u javnom sektoru koji su angažovani po ugovoru o djelu na određeno vrijeme da nastave svoje angažmane.

Grubo kršeći Poslovnik, Čelik je ugrozio proizvodni proces u firmama, kao i odvijanje procesa u ustanovam akulture, socijale i ostalih pravnih subjekata. Pored ovakve pozicije, nama ne treba kampanja – napisao je Konaković.

Dakle, uvođenjem moratorija u KS onemogućava se regularno zapošljavanje te funkcioniranje institucija i preduzeća u KS, kao i imenovanje upravljačkih struktura u javnim preduzećima, ali se Konaković istovremeno zalaže sa produžavanje ugovora o djelu, za koje je utvrđeno da su potpisivani sa stranačkim "ekspertima", po jaranskoj liniji...

VEZANI TEKST - Ko je zapošljavao više: Iz budžeta KS isplaćuje se 420 plaća manje nego u vrijeme Vlade Edina Forte

Ugovori o djelu više puta su problematizirani u revizorskim izvještajima u svim institucijama, počevši od Vijeća ministara BiH pa do kantonalnog nivoa. Revizori godinama upozoravaju da se takva praksa zloupotrebljava i da se budžetski novac namiče stranačkim kadrovima, da se ugovori o djelu potpisuju i za poslove koje bi trebali obavljati već stalno zaposleni u institucijama te tome slično. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.