Odnosi se ovo na Edina Fortu, predsjednika Naše stranke, ali i neke druge našestrankaše. Recimo, na Sabinu Ćudić. Ona se hvalila haljinom koju je kupila za samo 27 dolara na sniženju u Sjedinjenim Američkim Državama, pa u njoj prošetala crvenim tepihom Sarajevo film festivala.

Skromnost Sabine Ćudić djelovala je toliko uvjerljivo da su ljudi komentirali kako je "više koštala promocija 'skromnosti', nego haljina". Da li je promocija plaćena ili nije, potpuno je irelevantno, takvi komentari su samo pokazatelj da većina nije povjerovala u takav njen način života. 

Forto, premijer KS, posljednji dan izborne kampanje uvjerava javnost kako se vozi tramvajem i jede u pekari. Prezire privilegije, puno radi i nema vremena da presjeca vrpce na plodovima tog rada.  

Da Fortine riječi i djela nisu u tolikoj suprotnosti, možda bi neko i povjerovao. 

 

- Kada sam 2019. imenovan za premijera, odrekao sam se službenog vozača. Ne treba mi, mogu sam da se vozim. Službeni auto koristim samo kada idem na sastanke daleko od zgrade Vlade Kantona. Na posao svako jutro idem pješke, a obično svratim do iste pekare da kupim doručak.

VEZANI TEKST - Afera "Tata": Po zakonu koji je i dalje na snazi, Forto jeste u sukobu interesa, ali ga nema ko kazniti!

Nikada mi neće biti jasna opsesija korištenja privilegija koje objektivno ne zaslužujemo - napisao je između ostalog Forto. 

Zlobnici bi rekli da je Forto uštedio na vozaču da bi u budžetu ostalo novaca za isplatiti vlastitom ocu. Forto je rekao da je sve po zakonu i da je firma njegovog oca ispunila uvjete za ukupno 20.088 KM subvencija iz budžeta Kantona Sarajevo. Zakon bi, da se primjenjuje, rekao da je Forto debelo u sukobu interesa. 

Kao i u ranijim javnim istupima, premijer dan pred izbore uvjerava ljude da je i u hrani skroman, pa ponovo ističe da doručkuje u pekari. Zlobnici bi opet rekli da ne mora više, jer ako je šef "Trojke" Elmedin Konaković nekad davno dijelio kifle u Skupštini KS, to ne znači da moraju svaki dan jesti u pekari. A nije ni zdravo. 

VEZANI TEKST - Skandalozno: U danima kad su onkološke pacijente vraćali jer "nema" Pfizera, ministri u KS su dobili Pfizer

Premijeru "nikada neće biti jasna opsesija korištenja privilegija". Zaista, zašto neki zvaničnici koriste sve moguće privilegije. Evo naprimjer Forto i Vlada KS uopće nisu koristili privilegije tokom koronavirusa. Oni samo nisu htjeli smetati ostalim građanima Kantona Sarajevu u Zetri, naročito onkološkim pacijentima, pa su se vakcinisali u svojim kabinetima. To uopće nije zloupotreba pozicije moći, vlasti i privilegija. 

Djela i riječi premijera Forte potpuno su dijametralni.