open-navfaktor-logo
search
Naša stranka i koalicije
Fortina objašnjenja: Kada su "proevropskog" Dodika skinuli sa crne liste?
Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, od prije dva dana zvanično je u koaliciji sa SNSD-om Milorada Dodika. Tvrdio je da nikad neće a sada tvrdi da to nikad nije rekao.
27.01.2023. u 16:24
get url
text
get url
text

U međuvremenu su SNSD i njihov lider Milorad Dodik od "sigurnosne prijetnje" postali proevropska stranka i proevropski lider. Kako? To samo Forto zna. 

- Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tretiramo kao sigurnosnu prijetnju državi a ostale kao nesposobnu vlast koju ćemo smijeniti u oktobru 2022. godine - objašnjavao je Forto 2021. godine. 

VEZANI TEKST - Naša stranka će testirati SNSD, a u međuvremenu: Fortin proevropski Dodik lično će uručiti orden Putinu

Nakon izbora SNSD i Dodik, ne samo da su postali prihvatljivi, nego su potpuno promijenili politički kurs. Kako? To samo Forto zna.

- Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo da testiramo – kazao je Forto za FTV nakon izbora. 

Šef Naše stranke sada tvrdi da nikada nije rekao da neće u vlast sa SNSD-om. Kaže kako je ulazak u vlast sa SNSD-om bila teška odluka.

- Visokopozicionirani članovi Naše stranke su čak i u postizbornom periodu rekli da nikada nećemo ići sa SNSD-om. Ja to nisam rekao, ja sam rekao da je vjerovatnoća jako mala, ali evo ta vjerovatnoća se ostvarila - rekao je Forto jučer za portal Source.ba.

VEZANI TEKST - Koalicija sa Kukićem: Forto je govorio da Naša stranka nikad neće sa ljudima sa crne liste

Međutim, šta je Forto zapravo ranije rekao?

- Niko ne voli da ga se uzima zdravo za gotovo, ali ovo uzmite zdravo za gotovo. Naša stranka nikada neće koalirati sa organizacijom čiji su čelni ljudi na američkoj crnoj listi - kazao je Forto ranije. 

Milorad Dodik je čovjek sa američke crne liste. I na čelu je SNSD-a. Dakle, Forto jeste rekao da neće nikad sa SNSD-om. Možda Dodik nije više na crnoj listi. Kako? To samo Forto zna. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.