Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu, okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora.

- Ovom posljednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započeo još 2014., a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i finansijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji.

U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli smo ostvarivati pune potencijale našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiramo nazad u Grupu – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom stjecanja 100 posto udjela u vlasništvu Mercatora.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udio u Bosni i Hercegovini.

- Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima – rekao je.

- Isplata manjinskim dioničarima od 22,4 miliona eura izvršena je korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila velik napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast – izjavio je povodom te transakcije James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.