open-navfaktor-logo
search
Imena zastupnika
Formiranje vlasti u TK: U SDA znaju koga žele i s kim neće, SDP još čeka
SDP ima 48.810 osvojenih glasova ili 23,59 posto, a SDA sa 47.967 glasa ili 23,18 posto
15.10.2018. u 14:57
get url
text
get url
text

Nakon što su prebrojani svi glasovi na redovnim biračkim mjestima u Tuzlanskom kantonu, dvije stranke razdvaja manje od jednog procenta. Na vrhu je SDP, a druga je SDA. Bez jedne od ove dvije stranke formiranje vlasti u TK nije moguće, a ukoliko naprave koaliciju SDP i SDA mogli bi vladati i bez drugih partnera.

Skupština TK broji 35 zastupnika, SDP i SDA imaju 19, jednog više od potrebne većine. Još jedna stranka u vlasti značila bi sasvim stabilnu vladu, koja je imuna i na preletače, kojih smo se u TK u prosljednje četiri godine poprilično nagledali.

SDP ima 48.810 osvojenih glasova ili 23,59 posto, a SDA sa 47.967 glasa ili 23,18 posto. Treći je PDA sa 37.212 glasova ili 17, 98 posto, četvrti je DF sa 14.279 ili 6,90 posto. SBB je peti sa 11.622 glasova ili 5,62 posto, šesta Naša stranka sa 8.825 glasa ili 4,26 posto i sedma je Stranka za BiH sa osvojenih 8.394 ili 4,06 posto.

- Još nismo ni s kim razgovarali, ali smo za koaliciju sa probosanskim političkim partijama i onima kojima je na prvom mjestu država, a ne lični interes. U ovom trenutku izborni rezultat je odredio koaliciju i ne treba eksperimentisati. Za Tuzlu i TK najbolja je koalicija dvije vodeće političke partije, a to su SDP i SDA - kaže Bego Gutić, nosilac liste SDA za Skupštinu TK i kandidat koji je na ovom nivou dobio najviše glasova od svih kandidata, ukupno 21.063.

On kaže da smo 2014. godine imali različite eksperimente s koalicijama koje su brojale veliki broj stranaka, pa smo dobili 7. februar koji je uzdrmao državu.

- Najdržavotvornija koalicija je ova između SDA i lijevih partija na čelu s SDP-om. Mi definitivno nećemo sa PDA jer su to ljudi koji su izdali SDA i državu. Koalicija je moguća i bez nas i bez SDP-a, ali to ne znači stabilnost. Mi ne bježimo ni od DF-a ni Naše stranke, ali to treba dogovoriti na nivou centrala. Ne smijemo se kockati s koalicijama, da se ne bi ponovila neizvjesnost i nesigurnost. Imamo još problema koje treba riješiti, poput GIKIL-a i zagađenja zraka, zatim velike projekte poput Bloka 7 u TE Tuzla, termoblok u Banovićima - pojašnjava Gutić.

On dodaje da je ostalo da se prebroji oko 3.500 glasova iz dijaspore i da će tek tada biti poznat konačan rezultat, ali da nema sumnje da najveće povjerenje imaju dvije stranke na vrhu.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić kaže da će prvi pregovori uslijediti tek kada se prebroje svi glasovi.

- Želimo napraviti programsku, a ne matematičku koaliciju. U vlast nećemo samo radi vlasti. Zbog toga je rano za bilo kakve najave s kim bismo ušli u vlast, a s kim ne bismo. Nakon što obavimo razgovore s drugim strankama, imat ćemo referendum među članovima SDP-a u TK i oni će odlučiti da li žele u vlast i s kim ući u koaliciju - zaključuje Bijedić.

Prema sadašnjem rasporedu glasova u Skupštinu TK ušli su:

SDP (10): Dževad Hadžić, Amila Hodžić, Slađan Ilić, Husein Tokić, Azra Okić, Sead Gazibegović, Alen Karić, Mirela Memić, Vedrana Petrović i Žarko Vujović.

SDA (9): Bego Gutić, Šekib Umihanić, Muamer Zukić, Midhat Čaušević, Fahrudin Skopljak, Zumra Begić, Hasiba Kurtić, Suvada Džuzdanović i Bahrudin Ahmetagić.

PDA (7): Senad Alić, Jasmina Lugavić, Jakub Suljkanović, Mirsad Bećić, Azra Kahrimanović, Rasim Dostović i Smajo Mandžić.

DF (3): Mahir Mešalić, Sandra Imširović i Boris Krešić.

SBB (2): Nedžad Hamzić i Lejla Vuković.

NS (2): Selim Bešlagić i Mirela Trepanić.

SBiH (2): Mirnes Gušić i Đuzada Ibrišimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.