open-navfaktor-logo
search
Neprijatelj laka
Fordovi inženjeri blizu rješenja za problem koji nervira sve vozače
Jedna od stvari koja nervira sve vlasnike automobila svakako je neizbježan ptičji izmet koji često završava na vašem limenom ljubimcu parkiranom na otvorenom.
09.05.2020. u 17:43
get url
text

Uz to, ta dosadna stvar sadrži dušik koji je izrazito abrazivan prema modernim bojama na automobilima baziranim na vodi. Zadrži li se duže na bojenim površinama automobila, izmet može napraviti veliku štetu. No, inženjeri evropskog ogranka Forda blizu su pronalaska koji bi mogao da eliminiše jedan od najgorih neprijatelja automobilskog laka.

Oni proizvode "vještački izmet", odnosno sintetička hemijska jedinjenja koja imaju isti sastav kao i ptičji izmet. Možda niste znali, ali hemijski sastav ptičijeg izmeta je dosta različit u pojedinim dijelovima Evrope.

"Vještački izmet" se potom grije na različitim temperaturama, čime se simuliraju uslovi zagrijanog lima automobila, a auto-lak podvrgava "ekstremnim uslovima testiranja". Osim ovoga, lak se podvrgava i drugom testovima sa fosfornom kiselinom, deterdžentima, vještačkim polenom ili smolom. Također, svaka boja prolazi test od 6.000 sati (250 dana) izloženosti ultraljubičastim zracima, prenosi Quattroruote.

Iako se prilagođavanjem hemijskog sastava auto laka stvaraju premazi koji su optimalno otporni na različite štetne uticaje, pa tako i na hemikalije iz ptičjeg izmeta, koliko god dobar lak da hemičari naprave, možda je najpreporučljivije i najjednostavnije redovno prati automobil i ne ostavljati ptičiji izmet da se suši na njemu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.