open-navfaktor-logo
search
Noviteti
Ford će automobilske dijelove proizvoditi od ostataka kafe
Iz kompanije tvrde da su materijali dobijeni preradom ostataka mljevene kafe znatno lakši, otporniji i bolji za obradu u odnosu na materijale koji su ranije korišteni
06.12.2019. u 09:38
get url
text

Autoindustrijski gigant sa sjedištem u SAD-u Ford Motor Company najavio je da će otpadke od kafe koristiti za proizvodnju dijelova za automobile. Iz Forda su danas saopćili da su postigli sporazum o saradnji sa globalnim lancem brze hrane Mc Donald'som.

-Dvije kompanije su otkrile da ostaci kafe mogu biti transformirani u izuzetno otporne materijale koji su odlični za proizvodnju automobilskih dijelova - navodi se u saopćenju.

Takvi materijali zadovoljavaju specifikacije potrebne za izradu ugradbene ploče vanjskih svjetala i drugin dijelova interijera i exterijera vozila. Ostaci kafe se zagrijavaju na visoke temperature uz izuzetno malo prisustvo oksigena, a potom se miješaju sa plastikom i drugim komponentama. Dobijeni materijal je izuzetno otporan i lako obradiv.

-Dijelovi automobila dobijeni na taj način će biti lakši sa 20 posto, a za proces kalupljenja će biti potrebno 25 posto manje energije - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.