open-navfaktor-logo
search
Stalna postavka
Fondacija VII i Memorijalni centar Srebrenica predstavili izložbu fotografija
Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija VII predstavili su danas izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995. godine.
07.07.2020. u 11:58
get url
text
get url
text

Izložba koju je priredio poznati bh. fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove  Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta, Roda Nordlanda.

- Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što imamo partnera i prijatelja u timu ljudi koji stoji iza Fondacije VII. Osnovana prije gotovo 20 godina od gospodina Haviva i gospodina Knighta, Fondacija stalnim svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Na otvaranju 8. jula će izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će ona biti otvorena i slobodna za sve zainteresirane - poručio je Azir Osmanović, jedan od kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

- Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi - dodao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica, saopćio je Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.