open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Fondacija u osnivanju "Cvijet Srebrenice" dodijelila stipendije za učenike i studente iz Srebrenice
U Sarajevu je danas održana svečana dodjela stipendija u iznosi od po 500 KM za učenike i studente iz socijalno ugroženih porodica s područja Srebrenice u organizaciji Fondacije u osnivanju "Cvijet Srebrenice".
13.11.2020. u 12:48
get url
text

Ovo je šesti put da se organizuje dodjela stipendija od prodaje "Cvijeta Srebrenice", a cilj projekta je pomoći djeci Srebrenice u njihovom školovanju. Mensur Bektić, autor srebrenog "Cvijeta Srebrenice", kazao je da je ovo poseban momenat za njega, ali i za stipendiste po izboru Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

- Ove godine dodjeljujemo ukupno 71 stipendiju našoj djeci i učenicima. Mislim da ovo treba biti svima njima podstrek da uče i da se trude te da kasnije svoja znanja prenesu i budućim pokoljenima. Također, neka im ovo bude nauk da ako danas primaju stipendije, da i oni nekad sutra druge stipendiraju - rekao je Bektić.

Midheta Hadžić, studentica druge godine Žurnalistike na Univerzitetu u Tuzli, istakla je da je sretna što je dobila stipendiju.

- Ove stipendije znače mnogo svima nama zbog toga što se školujemo daleko od svojih kuća i što dolazimo iz Srebrenice i da na nas nisu zaboravili - rekla je ova studentica.

Džejla Sejfić, učenica šestog razreda Osnovne škole Srebrenica, kazala je da joj ova stipendija znači veoma mnogo i da će joj sigurno biti od velike pomoći. Kemal Karamehmedović, učenik OŠ Potočari, čiji roditelji ne rade, istakao je da je sretan što je dobio stipendiju te da će mu ova pomoć biti od velike koristi.

Kada Hotić iz Udruženja "Majke enklava Srebrenice i Žepe" izjavila je da će ove stipendije mnogo pomoći učenicima i studentima iz Srebrenice, posebno tokom njihovog školovanja.

- Također, na ovaj način se sjećamo i Srebreničkog genocida i tragedije našeg naroda. Ovo je podstrek da ovi učenici uče i da budu dobri ljudi. Ovo je podstrek omladini da budu obrazovani i pošteni ljudi, ali da se uvijek sjećamo svega što nam se dogodilo i da se genocid više nikada i nigdje ne dogodi i da sva djeca žive u sretnoj budućnosti - rekla je Hotić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.