Petak, 22.10.2021.
h

Fondacija Hastor dodijelila stipendije za 15 vogošćanskih učenika

Neprofitna organizacija "Fondacija Hastor", koja se bavi stipendiranjem učenika i studenata s područja cijele Bosne i Hercegovine, potpisala je ugovore o stipendiranju sa 15 vogošćanskih učenika.   

Ugovore su potpisali četiri učenika osnovnih i 11 učenika srednje škole, navedeno je u saopćenju Općine Vogošća.

Visina mjesečne stipendije za osnovce je 100 i za srednjoškolce 150 KM, a dodjeljuju se za svih 12 mjeseci. Prilikom dodjele stipendija posebno se gleda socijalni i ekonomski status, potom školski uspjeh učenika, dok su u fokusu i njihove volonterske aktivnosti, kojima se mogu baviti u “Fondaciji Hastor”. Svi stipendisti volontiraju 10 sati mjesečno u svojoj zajednici.

Današnjem potpisivanju Ugovora prisustvovao je i načelnik Općine Vogošća Edin Smajić koji je sretan i zahvalan “Fondaciji Hastor” što pomaže školovanje vogošćanskih učenika i studenata, jer je obrazovanje jedno od najvažnijih ulaganja u budućnost kao i rad na jačanju mladih ljudi koji sutra mogu donijeti promjene, što je zapravo iedan od osnovnih ciljeva kako lokalne zajednice tako i države.

Prema svom konceptu fondacija daje stipendije tokom cijele godine. Stipendistima koji poprave uspjeh u školi dodjeljuje se i 13 stipendija.

Ko jednom postane stipendista fondacija mu omogućava podršku i stipendiju sve do kraja školovanja.

Među onima koji su danas potpisali ugovor je i Belma Hasanović učenica 3. razreda Srednjoškolskog centra u Vogošći koja već sedmu godinu prima stipendiju.

-Jako me raduje što sam dio ove velike porodice koja me naučila da se suočim sa problemima, da budem odgovornija prema sebi i drugima, da prihvatim nove izazove i da budem istrajnija u svojim odlukama - kazala je Hasanović.

(Faktor.ba)


Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh