open-navfaktor-logo
search
Više se ne puni
Fond solidarnosti RS-a pred zatvaranjem, danas podijeljeno još dva miliona KM
Na sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu RS-a danas je odobreno oko dva miliona KM za razne projekte, a od 1. januara 2019. godine odobreno je ukupno oko 7,8 miliona KM.
07.02.2020. u 12:06
get url
text

Na današnjoj sjednici je jednoglasno predloženo da se razmotri dalje funkcionisanje fonda, jer se on više "ne puni". Premijer RS-a Radovan Višković je danas naslutio da će fond vjerovatno uskoro prestati sa radom, konkrento onda kada na njegovom računu ne bude novca, a sada je još ostalo oko dva miliona KM. Ovaj fond osnovan je nakon katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine.

Višković je pojasnio da je od danas odobrenog iznosa, Vodama RS-a odobreno 820.000 za projekat u Banjoj Luci, odnosno klizište kod Zelenog mosta i saniranje klizišta koje se tamo pojavilo. Zatim Gradu Doboju je odobreno 300.000 KK, koliko je dodijeljeno i općini Ljubinje. Za Bileću je odobreno 400.000 KM, općini Bosanski Brod 100.000 KM, za općinu Berkovići 50.000 KM za štete koji su pretrpili u posljednjem i za Bosansku Kostajnicu 50.000 KM.

- Danas su svi članovi izrazili želju i volju da Vlada RS-a u narednom periodu razmisli na koji način i kako da se kreira zakonsko rješenje da bi Fond solidarnosti ostao da funkcioniše i u narednom periodu. RS nema ni Robne rezerve, a sada ako i ovaj fond bude došao do kraja, postavlja se pitanje kako intervenisati u slučaju nedaća kao onih 2014. godine. Na računu je još ostalo oko dva miliona KM – rekao je Višković.

Naveo je da se bliži kraj fondu, a preostali novac će biti podijeljen kao i do sada odlukama Upravnog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.