open-navfaktor-logo
search
Nazvali ga Pink Floyd
Flamingo "u bijegu" 17 godina iz zoološkog vrta Kanzasa, uočen u Teksasu
Na  Dan nezavisnosti u Wichiti, u državi Kanzas, 2005. godine je pobjegao flamingo. Skoro 17 godina kasnije pticu je u ponedjeljak primijetio ribarski vodič i ribolovac David Foreman, oko 600 milja daleko, navode iz Odjela za parkove i divlje životinje Teksasa.
02.04.2022. u 09:58
get url
text
Flamingo

Jedan od 40 flaminga dovedenih iz Tanzanije u Africi u zoološki vrt okruga Sedgwick u Kanzasu 2003. godine, onaj pod brojem 492, stigao je kada je imao dvije ili tri godine, rekle su Jennica King i Anne Heitman iz zoološkog vrta.

Nekoliko godina kasnije, 2. jula, čuvari zoološkog vrta otišli su da ošišaju perje flamingosa, što je potpuno bezbolan proces koji je sličan šišanju ljudi. Tokom tog procesa pojavio se veliki nalet vjetra i nekoliko ptica kojima još nije bilo ošišano perje moglo je da odleti, piše CNN.

Ptice mijenjaju svoje perje od dva puta godišnje, a čuvari režu novo perje kada završe s rastom, rekla je Heitman.

Rezanje perja je uobičajen i privremeni oblik ograničenja leta.

Većina ptica koje su "obišle" zoološki vrt se vratila, ali broj 492 i pratilac, broj 347, nisu. Završili su u travnatom, močvarnom području odvodnje od poplava oko 100 ili 200 metara od zoološkog vrta. Dva flaminga su tamo provela nekoliko dana, bježeći od čuvara zoološkog vrta. Desila se potom velika grmljavina koja je "poslala" dva odlučna flamingosa na daleki put.

Broj 347 je otišao na sjever i primijećen je jednom u Minnesoti, a onda nikada više.

Ali činilo se da je jug bio dom za broj 492, jer je primijećen svake godine u poslednjih pet godina na obali Meksičkog zaliva u Teksasu, rekla je Julie Hagan, stručnjakinja za društvene mreže za obalsko ribarstvo Texas Parks & Wildlife.

Na video snimku prepoznatljiva žuta traka ovog flamingosa sa odštampanim "492" nije vidljiva, rekla je Hagan. Ali Pink Floyd, kako su ga nazvali, je jedini flamingo koji je odjel ili ribari vidjeli nekoliko uzastopnih proljeća, tako da su uvjereni da je flamingo uočen u ponedjeljak broj 492 - pogotovo zato što flamingosi nisu porijeklom iz Sjeverne Amerike.

U sjevernoj Africi flamingosi tipa Pink Floyd žive na slanim jezerima, pa su slana voda i blaga klima sunčane obale Zaljeva savršeni za njega, a tamo ima i dosta hrane za njega, rekli su King i Heitman.

Zoološki vrt okruga Sedgwick uzeo je k srcu izreku "Ako voliš, pusti to".

- Kada je odletio i bio primijećen u Teksasu, bili smo sretni što smo čuli da je sve u redu - rekla je King.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.