open-navfaktor-logo
search
Skrivena kamera?
FK Željezničar potpisao saradnju sa još jednim digitalnim strateškim partnerom
FK Željezničar potpisao je partnerstvo s digitalnim strateškim partnerom Borussije Dortmund, kompanijom Result sports, pionirom digitalnih sportskim tehnologija.
04.06.2021. u 14:25
get url
text

Iz kluba sa Grbavice potvrdili su kako bi se ovim ugovorom trebao "dalje povećao potencijal na digitalnim platformama i stvorili novi tokovi prihoda za klub".

- FK Željezničar je udružio snage sa njemačkim pionirom u digitalnom sportu kompanijom Result Sports, formirajući peto digitalno partnerstvo u prvoj polovini 2021. godine, čineći ga jednim od najrazvijenijih tehnoloških fudbalskih klubova u regionu.

Borussia Dortmund je jedan od prvih klijenata Result sportsa koji rade sa timom Borussije Dortmund po pitanju društvenih medija, marketinga i komunikacija još od 2009. godine, asistirajući klubu da ostvari maksimalan komunikacijski potencijal, kako u Njemačkoj, tako i međunarodno. Neki od njihovih drugih klijenata su Juventus, AS Roma, Celtic, Benfica, kao i njemački fudbalski savez i UEFA.

Partnerstvo između FK Željezničar i Result Sports ima za zadatak da pomogne klubu da u potpunosti shvati izazove sa kojima se suočava na prepunom digitalnom tržištu i ostvari puni potencijal svih digitalnih platformi na kojima posluje, stvarajući nove modele prihoda za FK Željezničar i postižući novu povećanu vrijednost prijedlog na tržištu - saopćili su sa Grbavice.

Samir Cerić, predsjednik FK Željezničar, koji se još nije pojavio na Grbavici (izabran 23. januara 2021. godine), a klubom upravlja na daljinski iz Londona, a novom projektu kaže:

- U momentu kada sam stao na čelo Želje, bilo mi je jasno da kroz digitalizaciju i komercijalizaciju kluba možemo u relativno kratkom vremenskom roku da znatno povećamo vrijednost kao i kreiramo nove izvore prihoda, i kroz te poteze stavim svoj vlastiti pečat na njegovu sadašnjost i budućnost. Od mog prvog razgovora sa osnivačem Result Sportsa, Mariom Leom, bilo mi je jasno da razgovaram sa veoma stručnim i svjetski uticajnim profesionalcem.

Njegovo znanje i razumijevanje digitalnog prostora je bez premca i nije ni čudo što su se mnogi veliki fudbalski klubovi, uključujući Borussiju iz Dortmunda, oslanjali na njegovo znanje i njegov profesionalni savjet već dugi niz godina. Drago mi je što ćemo krenuti u realizaciju sljedeće faze koje će FK Željezničar omogućiti dodatnu vrijednost preko integriranja Result Sportsovih standardiziranih digitalnih platformi zasnovanih na njihovom znanju, iskustvu i prikupljanju vrijednih podataka koje uspješno rade više od deset godina. Sa sigurnošću mogu reći da ovo stavlja Želju na sami vrh sportskih kolektiva u cijelom region, ne samo BiH - rekao je Cerić.

VEZANI TEKST - Željo fudbalski tone, digitalno jača: Predsjednik Cerić uzbuđen

Result sports je pionir u digitalnom sportu i radi na izazovima i otključava potencijal digitalnih platformi za sportaše, klubove, lige i saveza u posljednjih 10 godina. Osnovani su u Njemačkoj 2009. godine, sa uredima u Njemačkoj, Turskoj i Južnoj Africi. Mario Leo, osnivač i izvršni direktor Result sportsa, kaže:

- Apsolutno sam oduševljen našim partnerstvom sa FK Željezničar. Razgovori sa Samirom Cerićem bili su produktivni od samog početka. Njegova vizija za FK Željezničar, kombinirajući tradiciju i razvijajući klub u inovativan i moderan klub, nema premca u regiji i u potpunosti je usklađena s našim iskustvom.

Digitalna transformacija širom svijeta zahtijeva stalne inovacije i dinamične procese kako bi se omogućio budući uspjeh na terenu i van njega. Samir Cerić i njegov tim u FK Željezničar vjeruju da će Result Sports podržati ovaj put ka uspjehu. Naš jedinstveni partnerski pristup uključuje transfer znanja u klub. Ulazak na balkansko tržište dolazi kao dio naše brze ekspanzije u globalnom fudbalu - rekao je Leo dodavši:

- Posljednjih 18 mjeseci bilo je nevjerovatno uspješno za Result sports i mene samog. Naša fleksibilna podrška partnerima, klubovima, ligama i savezima vođena partnerstvom pokazala se tokom globalne pandemije prijeko potrebnim izvorom za uspjeh! Ali digitalna transformacija bit će potrebna bilo kako, s pandemijom ili bez nje. I to u potpunosti razumiju Samir Cerić i njegov tim!

Cerić je još dodao:

- Uspostavljanje partnerskog odnosa sa Mariom Leoom iz Result Sportsa predstavlja još jedan važan korak na putu potpune digitalizacije i komercijalizacije Želje i kreiranja novih izvora prihoda. Vjerujem da će gospodin Leo i njegova kompanija maksimalno pomoći FK Željezničar da dalje razvija, unapređuje i automatizuje trenutnu šemu digitalnog izvještavanja za sve svoje digitalne aktivnosti na društvenim platformama, u smislu rasta baze navijača, dosega sadržaja, angažmana kluba i mogućih podružnica, uključujući posvećenost benčmarkingu kroz evropske nogometne klubove i određena tržišta.

Željo i Željin imidž imaju ogroman potencijal pogotovo na međunarodnom planu putem naše dijaspore i jedan od pokazatelja toga je i uspješnost Taga koji se danas fantastično integrisao među našim navijačima širom svijeta i već kreirao novu vrijednost i izvore prihoda Klubu koji jučer nije bio slučaj. Tag, zajedno sa Blocksportom, Seyu, Homefans i sada Result Sports stavljaju Želju u sami vrh po pitanju digitalizacije na globalnom nivou, i to je ono što po meni može da ostavi dugoročni pozitivan pečat što se tiče nove ere FK Željezničar.

A ovi potezi također dolaze na pozitivne ocjene nekih od globalnih sponzora danas zainteresovanih da bude dio Željine priče i Željine budućnosti jer digitalizacija kreira novu vrijednost kluba - kazao je Cerić. 

I dok Cerić priča priče o digitalizaciji u stvarnosti je situacija drugačija, a navijači se pitaju da li su dogovori sa digitalnim partnerima skrivena kamera. Igračima Željezničara se duguje po nekoliko plaća, raskidaju se ugovor, ne zna se ko će voditi ekipu u narednoj sezoni, koji igrači će se pojaviti na prozivci...

Možda ćemo neke odgovore dobiti 12. juna kada je zakazana sjednica Skupštine FK Željezničar. Možda od tada Cerić i ne bude prvi čovjek Plavih, a možda će se konačno početi raditi nešto konkretno.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.