open-navfaktor-logo
search
Saopćenje Plavih
FK Željezničar nastavio uspješno poslovati u drugom kvartalu 2022. godine
Fudbalski klub Željezničar danas je u zvaničnom saopćenju objavio da je u drugom kvartalu 2022. godine zaustavio negativni trend finansijskog poslovanja.  
19.07.2022. u 10:20
get url
text

Saopćenje Željezničara prenosimo u cjelosti:

- S ciljem nastavka transparentnog i društveno odgovornog poslovanja, Fudbalski klub Željezničar je pripremio informacije o poslovanju za prvih šest mjeseci 2022. godine i ovim putem ih prezentira svojim vjernim navijačima kao i cijeloj javnosti u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

U prvih šest mjeseci klub je ostvario prihode u iznosu od 2.030.419 KM. Ukupni rashodi u istom periodu su iznosili 2.047.480 KM. Iz navedenog je vidljivo da klub uspješno posluje i da je zaustavio dugogodišnji negativni trend finansijskog poslovanja.

Najveća prepreka za daljnji razvoj kluba, kako u takmičarskom tako i u infrastrukturnom segmentu, jesu naslijeđene obaveze kluba koje sa 31. decebra 2021. godine iznose cca sedam miliona KM bez uračunate kamate na porezni dug. Servisiranje ovih obaveza predstavlja veliki problem za tekuće poslovanje kluba i ozbiljna je kočnica za njegov dalji razvoj. Osim navedenog, klub ima potencijalnih obaveza od cca tri miliona KM, bez uračunate kamate, za sudske sporove koji su u toku.

Uprkos svemu, klub je uspio da osigura licencu za takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, izvršio finansijsku stabilizaciju, započeo reorganizaciju Omladinske škole i znatno ojačao administraciju kluba. Prvi tim je pojačan u granicama finansijskih mogućnosti i obezbijeđene su kvalitetne pripreme pred novu sezonu. Klub će učiniti sve da u okolnostima stabilizacije ostvari sportski rezultat koji dolikuje njegovom imenu.

U periodu 1. januar – 30. juni 2022. godine isplaćeno je šest plaća uposlenicima kluba (administracija, prvi tim, stručni štab i omladinska škola) u koje su uključene i plaće po osnovu duga iz prošle godine, te je uplaćen i određeni dio reprograma i sporazuma prema bivšim uposlenicima. Do kraja jula je planirana isplata još jedne redovne plaće svim uposlenicima.

Za šest mjeseci 2022. godine na ime poreza i doprinosa plaćeno je ukupno 427.982 KM. Za PDV je izdvojeno 36.270 KM. Nisu uzimani krediti niti pozajmice za tekuće poslovanje kluba. Redovno se servisiraju obaveze po dva kredita koji su uzeti u prethodnim godinama kao i prema većini dobavljača.

Klub se zahvaljuje našim vjernim navijačima na prekrasnom otvaranju nove sezone i izvrsnoj posjeti koja nam daje nadu u našu svijetlu budućnost. Veliko hvala na podršci akciji učlanjenja više od 12.000 članova koja nam je pomogla da obezbijedimo licencu - poručili su iz redova Plavih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.