open-navfaktor-logo
search
Dokument iz suda
FK Vratnik traži da FSKS poništi izbor predsjednika, jer su protiv Spahića potvrđene dvije optužnice
Fudbalski klub Vratnik uputio je zahtjev Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo da poništi izbor Hamde Spahića za predsjednika FSKS.
14.12.2021. u 21:18
get url
text

Kako je je potvrđeno za Faktor dopis je upućen na adresu Izvršnog odbora FSKS, predsjednika Skupštine FSKS, u Nogometni savez Federacije BiH i na adresu Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Spahić je za predsjednika FSKS izabran 11. novembra 2021. godine umjesto Galiba Kulovca, koji je podnio ostavku, a jedini protukandidat bio mu je Mesud Jusufović iz FK Vratnik.

- Klub je danas poslao dopis na pomenute adrese i obavijestili smo FSKS, NS FBiH i FSBiH da su protiv Hamde Spahića potvrđene dvije optužnice (dokument iz Općinskog suda u Sarajevu u FK Vratnik stigao 13. decembra 2021. godine) - kazao je Jusufović za Faktor, dodavši:

- S obzirom na to da smo Spahić i ja bili dva kandidata, tražim da mene proglase predsjednikom. Ili, da se ponove izbori, kako oni odluče. Nemam ništa lično protiv Hamde Spahića, ali ne želim da mi predsjednik bude neko protiv koga se vodi krivični postupak.

Kada smo se prijavljivali dobili smo dva formulara koje smo morali dostaviti. Jedan sa izjavom da se kandidujemo za predsjednika FSKS, a drugi da nismo kažnjavani i da se protiv nas ne vodi krivični postupak - kazao je Jusufović.

Kontaktirali smo i FSKS, a generalni sekretar Ermin Čolpa nije imao informaciju da je u Savez stigao dopis iz FK Vratnik.

- Nemam zaista - kazao je Čolpa, a na pitanje da li zna da ima potvrđena optužnica, kazao je:

- Ne znam stvarno.

Na pitanje da li neko protiv koga je potvrđena optužnica može obavljati funkciju predsjednika FSKS, Čolpa nije imao konkretan odgovor.

- Pa ne znam. Pazi, imaš tačno tamo uvjete koje mora ispunjavati. Da li je sada to krivični postupak ili je kažnjavanje ne mogu sada napamet da čitam Statut. Pošto nisam trenutno tu - kazao je Čolpa.

VEZANI TEKST - Hamdo Spahić novi predsjednik Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo

Čolpa nije mogao odgovoriti ni na pitanje kojim članom Statuta je regulisano ovo pitanje.

- Pa ne znam, ti si istraživački novinar, provjeri i pročitaj. Pošto trenutno nisam u Savezu ne mogu napamet da znam svaki mogući član Statuta - bahato je odgovorio Čolpa, kazavši kako žuri na sastanak:

- Moram sada zaista na sastanak da idem. Ja za to nisam obaviješten. Ne znam sad stvarno to što si me pitao. Ja još uvijek nemam informaciju, nisam obaviješten - zaključio je Čolpa.

U Statutu FSKS koji je usvojen 22. marta 2016. godine mnogo je nejasnoća kada je riječ o ovim pitanjima. Statut možete pročitati OVDJE, a sami procijenite da li Hamdo Spahić može ostati predsjednik FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.