open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Fizički neaktivne osobe imaju veće izglede za smrt od korone
Ljudi koji nisu bili fizički aktivni najmanje dvije godine prije pandemije imali su veće izglede za hospitalizaciju, liječenje na odjelu za intenzivnu njegu i smrt, objavili su naučnici u radu u časopisu British Journal of Sports Medicine.
16.04.2021. u 11:01
get url
text
Vježbanje

Među oboljelima od korone ranija fizička neaktivnost povezana je s mnogo težim simptomima i većim rizikom od smrti, pokazala je studija s gotovo 50.000 ispitanika zaraženih virusom.

Kao rizik za teški oblik Covida-19, fizičku neaktivnost jedino su nadmašili dob i ako je osobi transplantiran neki organ, utvrdila je studija.

Kako bi utvrdili povećava li pomanjkanje fizičke aktivnosti izglede za teški oblik bolesti, hospitalizaciju, prijem u odjel intenzivne njege ili smrt naučnici su proučili podatke o 48.440 odraslih osoba u SAD-u zaraženih Covidom-19 od januara do oktobra 2020., a koje su prije bile obuhvaćene raznim vanbolničkim programima.

Fizički neaktivne osobe oboljele od koronavirusne bolesti imale su više nego dva puta veće izglede završiti u bolnici od onih koji su bili fizički najaktivniji. Imali su i 73 posto veće izglede završiti na bolničkim odjelima intenzivne njege te 2,5 posto veće izglede umrijeti od te bolesti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.