open-navfaktor-logo
search
Stari Grad
Fišo: Centrotransu nećemo dozvoliti da preuzme kombi linije. To je nezakonito!
Inspekcija će u ponedjeljak izaći na teren i neće dozvoliti Centrotransu da preuzme linije u sarajevskoj općini Stari Grad, jer to što Centrotrans želi da uradi je nezakonito i Ministarstvo saobraćaja to im neće dozvoliti, rekao je Fišo
02.11.2018. u 13:33
get url
text

Kompanija Centrotrans od 5. novembra uvodi 11 redovnih minibus linija u sarajevskoj Općini Stari Grad.

U povodu početka održavanja redovnih minibuskih linija menadžment kompanije Centrotrans istaknuo je u saopćenju da linije uspostavlja na osnovu zahtjeva stanovnika općine Stari Grad, odluka Općinskog vijeća, te Rješenja nadležnog kantonalnog i federalnog Ministarstva saobraćaja.

Ministar saobraćaja u Vladi KS kazao nam je da je ova odluka Centrotransa nezakonita i da neće preuzeti GRAS-ove linije u općini Stari Grad.

- Inspekcija će u ponedjeljak izaći na teren i neće dozvoliti Centrotransu da preuzme linije u općini Stari Grad. To što Centrotrans želi da uradi je nezakonito i Ministarstvo saobraćaja to im neće dozvoliti.

Ovo je nasilno preuzimanje posla od GRAS-a i inspekcija će zabraniti Centrotransu da obavlja prijevoz. Ako bi to dozvolili, svaki privatnik mogao bi kupiti pet kombija i prevoziti putnike što je, naravno, nedopustivo. Ipak smo država i zakoni se moraju poštovati – rekao je Fišo.

Ministarstvo saobraćaja, pojašnjava Fišo, uradilo je sve što se tiče zakonskih propisa po pitanju kontrole svih linija u Kantonu Sarajevo.

- Izbrisali smo linije koje GRAS ne održava i formirana je komisija koja treba da objavi javni poziv za prijevoznike koji će se javiti za izbrisane linije. To što pokušava uraditi Centrotrans je van svih zakonskih regulativa i ja to ne podržavam - kaže ministar saobraćaja.

- Ministarstvo saobraćaja nije oduzelo ni jednu liniju GRAS-u, već smo rješenje stavili van snage i brisali 22 linije putem Federalnog ministarstva prometa i saobraćaja. Ministarstvo saobraćaja KS je prvostepeni organ i na spomenuta rješenja GRAS je podnio žalbu i Ministarstvo prometa FBiH je potvrdilo naša rješenja i linije su brisane, to je tačno, ali ne može Centrotrans samoincijativno preuzeti ove linije. Prije svega prijevoznici u gradskom saobraćaju nisu u istom položaju. Privatni prijevoznik može kupiti od vozila šta žele i kad god hoće, a GRAS ima mnogo koraka da kupi kombije i za to postoje sredstva, ali se tenderi stalno obaraju, zbog žalbi nekih prijevoznika – tvrdi Fišo.

Zbog neredovnog odvijanja saobraćaja za Kromolj u općini Centar i načelnik Nedžad Ajnadžić je namjeravao riješiti problem da se bar učenici prevoze redovno do škole i kuće.

- Općina Centar podnijela je zahtjev Ministarstvu saobraćaja i rekao sam im da je to nezakonito i oni će povući svoj zahtjev. Centrotrans za preuzimanje linija u općini Stari Grad čak Ministarstvu saobraćaja nije podnio ni zahtjev i sve što su uradili, ponavljam, je nezakonito i to im nećemo dozvoliti – izričit je ministar Fišo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.